'Nog veel misverstanden over complexe ziekte obesitas'

4 March 2021, 08:32 uur
Landelijk
mainImage

Er bestaan nog veel misverstanden over obesitas, stelt Mariëtte Boon, internist in opleiding en specialist op het gebied van vetstofwisseling. In samenwerking met Stichting Over Gewicht, Vital10, Obesitas Kliniek Nederland en Goodlife Pharma heeft zij een enquête gehouden onder 6500 mensen. Veel van hen (89 procent) vinden dat het hebben van obesitas weliswaar niet iemands eigen schuld is, maar 83 procent is wel van mening dat diegene er zelf mee aan de slag kan, zonder dat per se een behandeling, medicatie of operatie nodig is.

De resultaten van de enquête zijn donderdag op Wereld Obesitas Dag bekendgemaakt. Van de respondenten is een derde obees, heeft een derde overgewicht en een derde een gezond gewicht. Een kwart van de mensen met gezond gewicht vindt dat mensen met obesitas een gebrek aan wilskracht hebben. Van de 1700 respondenten met obesitas zegt de helft afvallen lastig te vinden door de constante verleiding van lekker eten.

"Het is een complexe ziekte en veel factoren kunnen aan het ontstaan hiervan bijdragen, zoals leefstijl, stress, medicatie met een dikmakende bijwerking, en je genen. Het is geen doe-het-zelf ziekte", zegt Boon. "Mensen met obesitas willen hun overgewicht aanpakken maar kunnen het gewoonweg vaak niet alleen. En dat is ook niet zo gek. Als iemand eenmaal obesitas heeft, zijn er namelijk zoveel systemen in het lichaam verstoord dat afvallen erg moeilijk is en het niet een kwestie is van 'even op dieet'", aldus Boon.

Zij vindt het "hoog tijd" dat obesitas wordt gezien als een ziekte. Ook omdat bijkomende ziektes zoals diabetes of hart- en vaatziekten op die manier kunnen worden voorkomen. "Het is toch gek dat we de complicaties van obesitas wél behandelen maar het onderliggend probleem - obesitas - laten liggen", zegt Boon, die onder meer met een kennisquiz met de naam #Vetlastig aandacht vraagt voor het probleem.


Door: ANP