NPO bereikt na gesprekken geen overeenstemming met ON! over koers

14 March 2024, 18:32 uur
Landelijk
mainImage
ANP

De gesprekken tussen de NPO en Ongehoord Nederland (ON!) over de positie van de aspirant-omroep binnen het bestel hebben niet tot overeenstemming geleid. Dat heeft de NPO donderdag laten weten. De NPO en ON! hadden in januari afgesproken dat zij binnen twee maanden "in constructief overleg met elkaar nadere afspraken" zouden maken. Deze gesprekken hebben tot niets geleid, aldus de NPO.

"NPO is en blijft bereid om te komen tot een constructieve dialoog", aldus een woordvoerder. De NPO geeft geen nadere toelichting over de inhoud van de gesprekken. Wel laat de omroeporganisatie weten dat het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het College van Omroepen over de uitkomsten van het overleg zijn geïnformeerd.

Ongehoord Nederland verwijt de NPO "slecht bestuur", laat voorzitter Arnold Karskens aan het ANP weten. "ON! wil dat recht geschiedt", aldus de omroepbaas. Zo wil ON! dat de NPO het ingehouden geld van de drie sancties alsnog geeft. "Volgens de staatssecretaris staat vast dat er geen juridische basis is voor in elk geval twee van de drie door de NPO ingehouden financiële sancties van totaal 272.000 euro", stelt Karskens.

Extra zendtijd

Daarnaast wil ON! "als een normale aspirant-omroep behandeld worden", zegt Karskens. "Daarbij hoort een tijdslot in de avonduren en toekenning van programma's ter hoogte van het reguliere budget, zoals voor alle collega-omroepen geldt. Tot op heden heeft ON! nul minuten zendtijd in de avonduren mogen vullen en al drie jaar hebben we geen lineair radioprogramma overdag of in de avond toebedeeld gekregen." Karskens stelt dat zijn omroep "de geldende internationale journalistieke code volgt". De NPO verwijt de aspirant-omroep de journalistieke code van de NPO niet te respecteren. Na onderzoek naar aanleiding van honderden klachten over uitzendingen van ON! constateerde de ombudsman van de NPO dat de aspirant-omroep handelt in strijd met de NPO-code.

De NPO vroeg vorig jaar aan het ministerie om de voorlopige erkenning van ON! in te trekken, omdat de omroep niet goed zou samenwerken en zich niet aan de journalistieke code zou houden. Daarom had de NPO drie eerdere sancties opgelegd. De toenmalige demissionaire staatssecretarissen Gunay Üslu en Steven van Weyenberg constateerden allebei dat er "te weinig juridische basis is voor zo'n verstrekkend besluit".

De woordvoerder van de huidige demissionaire staatssecretaris, Fleur Gräper-van Koolwijk, laat donderdag aan het ANP weten dat "de staatssecretaris geen rol heeft" in de gesprekken tussen de NPO en ON!.


Door: ANP