mainImage

OM in Polen: geen verdachten meer overleveren aan Nederland

26 oktober 2020, 18:29 uur
Landelijk

Het Poolse Openbaar Ministerie wil niet dat er nog verdachten of veroordeelden aan Nederland worden overgeleverd. Dat heeft de hoogste openbaar aanklager, Bogdan Swieczkowski, volgens verschillende Poolse media geschreven in een interne brief aan alle officieren van justitie, meldt de NOS.

De Internationale Rechtshulpkamer (IRK) van de Amsterdamse rechtbank schortte eerder de overlevering van Poolse verdachten op, in afwachting van een uitspraak van het Europees Hof van Justitie. Omdat de Poolse regeringspartij PiS de afgelopen jaren haar invloed op verschillende takken van de rechterlijke macht fors heeft versterkt, is de vraag van de Rechtshulpkamer of verdachten in Polen wel kans maken op een eerlijk proces.

Swieczkowski doet weinig moeite te verhullen dat zijn maatregel een reactie is op de stap van de Rechtshulpkamer. Hij schrijft dat overleveringsverzoeken gebaseerd zijn op een hoge mate van vertrouwen tussen de EU-lidstaten en dat "de Nederlandse autoriteiten er niet in zijn geslaagd het principe van wederzijds vertrouwen te respecteren".


Door: ANP