Omroepen en NPO 'overvallen' door plannen Bruins voor NTR

5 April 2025, 10:00 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Het College van Omroepen (CvO) en de NPO zijn "overvallen" door de plannen van minister Eppo Bruins voor omroep NTR. Die maakte vrijdag bekend dat de NTR zal verdwijnen bij de hervorming van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Ook maken het CvO en de NPO zich "grote zorgen" over de aangekondigde bezuinigingen.

Bruins maakte vrijdag bekend dat de taken van de NTR wel blijven bestaan, maar dat die worden ondergebracht in de vier of vijf omroephuizen waarin Bruins alle omroepen wil onderbrengen.

"We onderschrijven de woorden van de minister dat een structuur met omroephuizen goed is voor 'de bestuurbaarheid, slagkracht en efficiëntie van het bestel'", aldus het CvO en de NPO. "De herinrichting van een bestel dat al zolang bestaat, zal een forse inspanning van de NPO en de omroepen vragen. Ook geeft het onzekerheid voor medewerkers."

Budget

De partijen benadrukken dat het belangrijk is om verschillende geluiden te laten horen bij de NPO. "Het zorgt ervoor dat grote en kleine groepen in onze maatschappij zich herkennen en vertegenwoordigd zien in onze programma's."

De NPO en het CvO vinden het goed dat de minister de budgetten op "een heldere manier" onder de omroepen wil verdelen, maar plaatsen daar wel een kanttekening bij. "Het neemt niet weg dat wij ons grote zorgen maken over de aangekondigde bezuinigingen. Die zullen onherroepelijk gevolgen hebben voor de programmering, dat geeft de minister ook toe. Wij willen keihard werken aan een sterke en onafhankelijke publieke omroep, maar dan hebben we voldoende middelen voor onze programma's nodig."

Donderslag bij heldere hemel 
NTR-directeur Lucas Goes heeft vol ongeloof gereageerd op het voornemen van minister Bruno Bruins (Cultuur) om de omroep te beëindigen. Het nieuws komt "als donderslag bij heldere hemel", aldus Goes. "We waren in de veronderstelling dat de NTR in het nieuwe bestel in een nieuw te vormen taakhuis een plek zou krijgen."

De NTR speelt "een onmisbare rol in de democratische kennissamenleving door informatieve, culturele en educatieve programma's te maken voor iedereen", stelt Goes. De NTR is volgens hem "hoeder van thema's die anders onderbelicht blijven, van doelgroepen die we uit het oog dreigen te verliezen en van maatschappelijk relevante onderwerpen die objectiviteit vereisen."

Debat
Programma's die de NTR maakt zijn onder meer Nieuwsuur (samen met de NOS), Promenade, Dream School, Het verhaal van Nederland en Het Sinterklaasjournaal. Ook maakt de omroep programma's over de islam, zoals Bekeerd, Ramadan Bites (online) en Moslims Zoals Wij.

De omroep heeft naar eigen zeggen tijd nodig de boodschap van Bruins te verwerken en te kijken wat dit precies betekent. "We zullen er alles aan doen om in aanloop naar het debat op 14 april, in Den Haag het belang van de taak van de NTR, onze onafhankelijke rol in het bestel en de zorg voor onze medewerkers te onderstrepen. We leggen ons hier niet zomaar bij neer."
 

 

 


Door: ANP