OMT sluit ondanks vaccinaties coronagolf in winter niet uit

25 May 2021, 17:24 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Het Outbreak Management Team (OMT) sluit een nieuwe golf van coronabesmettingen komende winter niet uit, zo wordt duidelijk uit het laatste advies dat de deskundigen naar het kabinet hebben gestuurd. In een "optimistische situatie" waarin 75 procent van de bevolking is gevaccineerd, zou het zogeheten reproductiegetal van het virus "net onder de 1" kunnen blijven, schat het OMT in. Een nieuwe uitbraak kan echter wel degelijk weer mogelijk worden als er bepaalde tegenvallers zijn.

Het reproductiegetal geeft weer hoe snel het virus zich verspreidt. Onder de 1 is er weinig aan de hand als maar weinig besmettelijke mensen rondlopen. Boven de 1 worden steeds meer mensen ziek. Dat zou bijvoorbeeld kunnen gebeuren als de mate waarin vaccins beschermen in de loop der tijd vermindert, nieuwe besmettelijkere varianten opduiken óf als in bepaalde specifieke groepen minder mensen zijn gevaccineerd. Dat noemt het OMT "heterogeniteit in de vaccinatiegraad".

De belangrijkste corona-adviseurs van het kabinet schrijven dat "dit suggereert dat naast het huidige vaccinatieprogramma (aanvullende) basismaatregelen nodig zullen blijven". Ze voegen eraan toe dat de prognoses voor de langere termijn onzeker zijn.

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge heeft dit tweede gedeelte van het advies woensdag naar de Tweede Kamer gestuurd. In het eerste deel, dat afgelopen weekend verscheen, raadt het OMT het kabinet af de volgende stap in de versoepelingen naar voren te halen. Het kabinet overweegt de derde stap al op 2 juni te zetten, in plaats van op 9 juni.

In combinatie met het volledig openen van het voortgezet onderwijs, dat het OMT onder voorwaarden wel ziet zitten, zou het vervroegen van verdere versoepelingen uiteindelijk kunnen leiden tot tienduizenden extra besmettingen, waarschuwen de gezondheidsexperts. "Daarom adviseert het OMT om stap 3 uit het openingsplan niet te vervroegen."


Door: ANP