Het is nog steeds droevig gesteld met de openheid van de meeste Haagse bewindspersonen als het gaat om afspraken met lobbyisten. Lobbyactiviteiten vinden nog steeds grotendeels plaats in het duister. Dat is de conclusie van een vervolgonderzoek dat de Open State Foundation (OSF) heeft gedaan naar externe afspraken in de agenda’s van ministers en staatssecretarissen.
Slechts twee ministeries, het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het ministerie van Financiën, houden zich sinds het begin van deze kabinetsperiode aan de voorschriften voor het goed bijhouden van agenda’s. Daarin is bepaald dat bij iedere afspraak het onderwerp van het gesprek en de contactinformatie wordt opgenomen. Van de 114 geregistreerde gesprekken met externe contacten, contacten van buiten de overheid, van het nieuwe kabinet blijkt slechts 14 procent hieraan te voldoen.
Onder de departementen die een onvoldoende scoren is ook Algemene Zaken, het ministerie van minister-president Mark Rutte. Zijn agenda vermeldt geen onderwerp of contactpersoon. Bovendien wordt slechts een deel van de externe afspraken gemeld.
"Dit kabinet zou een frisse start maken met een nieuwe bestuurscultuur. Dit lijkt daar niet op. Openheid heeft kennelijk niet de nodige prioriteit. Zo win je dat vertrouwen in de politiek niet terug." zegt Serv Wiemers, directeur van de OSF, een Nederlandse stichting die ijvert voor een transparante overheid en een vitale democratie.
Toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk zegde meer transparantie toe in 2017 naar aanleiding van de initiatiefnota ‘Lobby in Daglicht’ van de Kamerleden en PvdA-partijgenoten Lea Bouwmeester en Astrid Oosenbrug. In diverse andere Europese landen is het gebruikelijk dat de afspraken van bewindslieden openbaar zijn.
Door: ANP