Het Commissariaat voor de Media gaat dit najaar een breed onderzoek doen naar mogelijke politieke beïnvloeding van (publieke) media. De aanleiding voor dit besluit is de maatschappelijke onrust die de afgelopen tijd ontstond over diverse radio- en televisieprogramma's over of met betrekking tot politici.
Dat heeft het commissariaat donderdag laten weten. Een van de redenen voor het onderzoek is de onrust over de VPRO-documentaire ‘Van Beiroet tot Binnenhof’ waarin demissionair minister Sigrid Kaag centraal stond. Maar eerder werden er ook vragen gesteld over een soortgelijke BNNVARA-documentaire over GroenLinks-leider Jesse Klaver.
Ook twee incidenten met Jort Kelder worden meegenomen in het grote onderzoek. Kelder, een persoonlijke vriend van demissionair premier Mark Rutte, interviewde Rutte in zijn radioprogramma uitgebreid voor de verkiezingen. Deze week bleek dat Kelder in 2017 campagnefilmpjes voor Forum voor Democratie heeft gefinancierd. Forum-leider Thierry Baudet bedankte Kelder hiervoor in een podcast. Kelder zelf zegt dat hij geen financiële banden met FVD heeft en dat zijn onafhankelijkheid niet in het geding is.
NPO en AVROTROS lieten woensdag weten geen problemen te zien in de financiering van FVD-filmpjes door Kelder. Omroep WNL, waarvoor Kelder het programma Op1 presenteert, heeft de afgelopen twee dagen geen reactie gegeven.
Het commissariaat beklemtoont dat publieke omroepen op grond van de Mediawet zelf de vorm en inhoud van hun media-aanbod bepalen. De mediawaakhond ziet erop toe dat dat aanbod tot stand komt zonder overheidsinvloeden.
Door: ANP