Onenigheid bij PvdA over verkiezingslijst Eerste Kamer

30 November 2022, 22:11 uur
Landelijk
mainImage
ANP

In de PvdA is onenigheid ontstaan over de samenstelling van de kandidatenlijst voor de nieuwe Eerste Kamer, die volgend jaar mei wordt gekozen. Het landelijk bestuur van de partij is op onderdelen fors afgeweken van de conceptkieslijst die een partijcommissie onder leiding van Job Cohen had gemaakt.

Twee kandidaten - de huidige senatoren Ruud Koole (oud-partijvoorzitter) en Hamit Karakus (oud-wethouder in Rotterdam) - hebben zich hierom deze week teruggetrokken van de kandidatenlijst. Het partijbestuur wilde Koole en Karakus op een onverkiesbare plaats zetten, terwijl de partijcommissie hen juist op een verkiesbare plek had gezet. Verschillende bronnen in de partij hebben dit vandaag tegen de NOS bevestigd.

Het partijbestuur verplaatste bijvoorbeeld Ruud Koole van de tweede naar de achtste plaats en oud-burgemeester en senator Ferd Crone van de tiende naar de zesde plek. Job Cohen is ontevreden dat het partijbestuur is afgeweken van het advies dat de kandidaatsstellingscommissie onder zijn leiding had uitgebracht.


Door: ANP