Ontwikkelaar sneltest ontwijkt op grote schaal belastingen

2 October 2020, 08:35 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Het Nederlandse biotechnologiebedrijf Qiagen - dat apparatuur voor coronatesten maakt en bezig is met het ontwikkelen van een sneltest - ontwijkt op grote schaal belastingen. Dat meldt de Volkskrant op basis van een onderzoek van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO).

Door deze belastingontwijking is Nederland, doorgaans profiteur in ingenieuze belastingconstructies, dit keer een van benadeelde landen. Uit het onderzoek blijkt dat Nederland de afgelopen jaren minimaal 142 miljoen euro aan vennootschapsbelasting is misgelopen, door fiscale constructies van Qiagen. Maar ook in Duitsland heeft het bedrijf zijn belastingdruk flink weten te verlagen.

Tegelijkertijd maakt Qiagen geregeld gebruikt van publiek geld. Het kreeg de afgelopen jaren in totaal miljoenen aan subsidies en toelages van overheden voor het ontwikkelen van producten en onderzoek. In maart dit jaar werd door de Amerikaanse overheid nog bijna 600.000 dollar subsidie toegekend voor het ontwikkelen van een sneltest voor het opsporen van corona.


Door: ANP