Onzekerheid bij honderden wachtenden in Ter Apel

27 August 2022, 18:06 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Honderden mensen wachten zaterdagmiddag op het terrein voor het aanmeldcentrum in Ter Apel. Of zij daar ook de nacht zullen doorbrengen, is onduidelijk. Een woordvoerster van Artsen zonder Grenzen (AzG) noemt de situatie "chaotisch".

Ongeveer 250 mensen hebben de nacht van vrijdag op zaterdag doorgebracht op het grasveld bij het aanmeldcentrum. Daarnaast is een deel van de circa vierhonderd mensen die vrijdagavond met bussen naar Utrecht, Stadskanaal, Zuidbroek, Almere en Groningen zijn gebracht, teruggekeerd. Tegelijkertijd zijn nieuwe asielzoekers gearriveerd. De woordvoerster schat dat zo'n vijfhonderd mensen zich bij het aanmeldcentrum hebben verzameld.

In de ochtend zijn 120 mensen uit Stadskanaal teruggebracht en in de loop van de dag arriveerden ook bussen uit Zuidbroek, vertelt ze. De teruggekeerde asielzoekers voelen zich prettiger, nu ze gedoucht en gegeten hebben, maar maken zich ook zorgen. "Niemand weet wat er vanavond gaat gebeuren", zegt de woordvoerster. "Er is heel veel onduidelijk. Het is er ook niet schoner op geworden buiten de poort en de situatie is chaotisch."

Het team van Artsen zonder Grenzen heeft zaterdag 44 mensen behandeld, wat volgens de woordvoerster "best veel" is. Een iemand is met hartproblemen per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Ook had iemand een voetwond die gehecht moest worden. Zondag zijn de hulpverleners van Artsen zonder Grenzen opnieuw ter plaatse.


Door: ANP