Pfizer/BioNTech wil kwart meer vaccins produceren in 2021

30 March 2021, 13:31 uur
Landelijk
mainImage

Pfizer en BioNTech verwachten dit jaar fors meer vaccins te produceren dan ze eerder hadden voorspeld. "Op dit moment hebben we ons ingesteld op de productie van 2,5 miljard doses, maar in principe is er ruimte voor een verdere verhoging", zei topman Ugur Sahin van het Duitse BioNTech.

De bedrijven hadden eerder nog aangegeven dat ze dit jaar ongeveer 2 miljard doses van hun vaccin konden produceren. Mensen hebben twee doses nodig om volledig beschermd te zijn, dus met zo'n voorraad kunnen in principe een miljard personen gevaccineerd worden.

Het middel van Pfizer/BioNTech was vorig jaar als eerste coronavaccin goedgekeurd in de Europese Unie en de Verenigde Staten. De distributie van het vaccin bleek echter uitdagend te zijn, omdat het middel op zeer lage temperaturen bewaard moest worden.

Sahin verwacht dat daar in de tweede helft van het jaar verandering in komt. Dan moet er een kant-en-klare variant van het vaccin beschikbaar komen die ook in koelkasten bewaard kan worden. Dan kunnen bijvoorbeeld huisartsen en apotheken een grotere rol spelen bij vaccinatiecampagnes.

BioNTech zegt dat er meerdere redenen zijn dat de productie verhoogd kan worden, waaronder de optimalisatie van het productieproces. De Europese toezichthouder heeft inmiddels ook drie andere coronavaccins goedgekeurd. Het gaat om middelen van Moderna, AstraZeneca en het Leidse Janssen.


Door: ANP