mainImage

Pieter Derks: theaters moeten zich als kerk beschouwen

Pieter Derks.
30 september 2020, 13:51 uur
Landelijk

Theaters kunnen zichzelf altijd nog beschouwen als gebedshuis als ze geen ontheffing krijgen om meer dan dertig bezoekers te ontvangen. Dat zei cabaretier Pieter Derks woensdag in zijn column in het NPO Radio 1-programma De Nieuws BV. Hij riep daarin mensen op gewoon naar het theater te komen. "Want de kans dat je daar besmet raakt is kleiner dan de kans op een volwassen debat tussen Trump en Biden."

"Voor de theaters die ondanks alle zorgvuldigheid toch nog geen ontheffing krijgen is er natuurlijk nog een andere optie: beschouw jezelf als kerk. Laten we eerlijk zijn: dat is theater ook. Mensen komen er op een afgesproken tijd in een zondagse kloffie heen voor hoop, troost, inspiratie, contact, muziek, fantasie, moraal, reflectie en een wijntje natuurlijk", aldus Derks. "En verder is theater op heel veel andere punten ook prima te vergelijken met religie. Er is niets rationeels aan, het gaat juist om het ongrijpbare."

In de theaterwereld is veel onvrede over de nieuwe coronamaatregelen waar momenteel vooral culturele instellingen in de regio Amsterdam de dupe van zijn. Zij hebben vooralsnog geen ontheffing gekregen om meer dan dertig bezoekers te ontvangen waardoor veel voorstellingen nu moeten worden afgeblazen.

In kerken en moskeeën is echter niets veranderd. Daar mogen gewoon nog honderd mensen bijeen komen. Het kabinet is enigszins aan handen en voeten gebonden door de vrijheid van godsdienst, zei Rutte maandag tijdens zijn persconferentie. Hij noemde dat "een ingewikkelde situatie".


Door: ANP | Foto: ANP