Politici willen omroep Ongehoord Nederland uit bestel hebben

24 April 2023, 16:39 uur
Landelijk
mainImage
ANP

In de publieke omroep is geen plek voor Ongehoord Nederland (ON!) als het aan de linkse oppositiepartijen en de coalitiepartijen VVD en D66 ligt. De PVV is het daar niet mee eens. De NPO heeft een officieel verzoek hiertoe neergelegd bij staatssecretaris Gunay Uslu (Media).

Dat deed de publieke omroep na ON! een derde sanctie te hebben opgelegd. De omroep moet 131.885 euro betalen omdat deze tijdens het tweede seizoen van het programma Ongehoord Nieuws de journalistieke code van de NPO stelselmatig zou hebben overtreden.

"Ongehoord Nederland kan doorgaan met uitzenden, maar niet op kosten van de samenleving", zegt Mohammed Mohandis van de PvdA. "Onze democratische rechtsstaat is te waardevol en kwetsbaar om niet in te grijpen wanneer nepnieuws en schadelijke theorieën worden verspreid."

Peter Kwint (SP) vindt ook dat de vergunning van ON! moet worden ingetrokken. "Twee ombudsmanrapporten en drie sancties laten zien dat Ongehoord zich niet wil houden aan de regels waarvan ze elke keer zeggen dat ze zich er wel aan gaan houden", zegt hij.

"Uit de sanctiebeschikking blijkt glashelder dat ON! lak heeft aan de richtlijnen voor integere journalistiek", zegt Lisa Westerveld van GroenLinks. "Dit schaadt de NPO én het vertrouwen in de media."

Sjoerd Sjoerdsma (D66) vindt dat Uslu een "zorgvuldig maar duidelijk besluit" moet nemen. Hij ziet geen andere optie dan het "zware besluit" om ON! uit het bestel te zetten.

"Zolang de omroep haar patroon van systematisch delen van aantoonbaar onjuiste informatie niet wil doorbreken en de journalistieke code blijft overtreden, lijkt er geen plek in het publieke bestel", reageert Pim van Strien van de VVD. "Toen Ongehoord Nederland tot het bestel toetrad, zijn ze immers wél akkoord gegaan met de spelregels die aan de vergunning zijn verbonden."

Martin Bosma (PVV) zegt juist te schrikken van het verzoek om de vergunning in te trekken. "De Mediawet zegt nergens dat het de taak van de NPO is om bepaalde omroepen voor te dragen voor vernietiging", aldus het Kamerlid. Hij vindt dat er met twee maten wordt gemeten. De andere omroepen handelen volgens Bosma vanuit een "bepaalde visie" op onderwerpen als klimaat en migratie. ON! doet zijns inziens hetzelfde, neemt andere standpunten in en wordt daarvoor wél bestraft.