Politie waarschuwt: niet zelf optreden tegen relschoppers

29 January 2021, 15:48 uur
Landelijk
mainImage

Burgers en groepen burgers die actief optreden tegen relschoppers, kunnen in situaties terechtkomen waar strafbare feiten worden gepleegd. Politie en justitie moeten daartegen optreden. De politie waarschuwt burgers vrijdag om het optreden tegen relschoppers aan de politie over te laten en niet het recht in eigen hand te nemen.

Hoewel de politie de betrokkenheid van burgers toejuicht, is de politie "primair verantwoordelijk voor de handhaving van de openbare orde en bevoegd om geweld te gebruiken vanuit de haar toegekende wettelijke bevoegdheden", aldus de politie Limburg in een verklaring.

De politie reageert met deze waarschuwing op de spontane initiatieven van groepen burgers die relschoppers willen aanpakken. In Maastricht, Den Bosch en veel andere steden namen voetbalfans het voortouw om relschoppers bij voorbaat te ontmoedigen. Op andere plaatsen zoals in Schijndel zijn burgerwachten aan het patrouilleren.

De politie vindt dat zij niet te ver moeten gaan. Wat burgers wel kunnen doen is onder meer buurtpreventie en het actief melden van strafbare feiten of verdachte situaties via 112, of via meld misdaad anoniem, aldus de politie.


Door: ANP