Politiebonden: niet vervolgen activisten A12 frustreert politie

28 May 2023, 11:31 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Er is bij politiemensen die zaterdag in Den Haag hebben gewerkt bij de blokkade van de A12 door activisten van Extinction Rebellion grote frustratie ontstaan. Het niet vervolgen van meer dan 1500 aanhoudingen is in het verkeerde keelgat geschoten van de politie, zo bevestigt voorzitter van de Nederlandse Politiebond, Jan Struijs, na berichtgeving van het AD.

Bij de blokkade van de A12 werden zaterdag 1579 klimaatactivisten aangehouden. De meeste demonstranten waren daarna weer op vrije voeten en worden niet vervolgd. Veertig mensen zijn opgepakt vanwege strafbare feiten als bekladding of belediging en worden wel vervolgd.

Struijs ontving veel appjes en telefoontjes van gefrustreerde agenten uit Den Haag. "Politiemensen zeggen tegen mij: wij zijn massaal opgetrommeld, maar we hebben veel ander politiewerk te doen. Als je dan als politie massaal gaat aanhouden omdat er tal van strafbare feiten worden begaan, en daarna automatisch voor bijna alle zaken seponering volgt, is dat niet bepaald goed voor de motivatie."

Geloofwaardig

Tegelijkertijd moet er volgens de voorzitter van de politiebond door het OM worden gekeken naar het strafbare gedrag, en niet de reden waarvoor de demonstranten op de A12 staan. "Hoe verklaar je nou dat bij de ene demonstratie wel vervolgd wordt en bij de andere niet? We moeten zorgen dat we als rechtsstaat geloofwaardig blijven, en de rechtsgelijkheid niet in het geding komt."

Koen Simmers, hoofdbestuurder van de bond, reageert op Twitter cynisch dat de politieagenten de volgende keer niet op hoeven komen draven nu er grotendeels niet vervolgd wordt. "En ook niet bij andere demonstraties, (winkel)diefstallen van een paar levensmiddelen, stilstaande voertuigen en tractoren of een bbq op de (snel)weg. Het is toch maar een gering feit."

Andere werkzaamheden

Ook politievakbond ACP vraagt zich af wat het massale seponeren doet met politiemensen. "Veel #politie werd ingezet uit vrije dagen, andere werkzaamheden bleven liggen, basisteams kregen met moeite diensten rond. En dan handhaaf je de openbare orde en doet het #OM het af met deze motivatie. Ik verwonder me uitermate!", tweet woordvoerder Maarten Brink.

De afdeling Zeeland-West-Brabant van ACP zegt dat ook politiemensen uit hun eenheid ingezet zijn in Den Haag. "Verbazing en verbijstering over besluit van #OMDenHaag. Zoveel capaciteit verspillen om er vervolgens geen 'vervolging' aan te geven? Laat deze #politiemensen dan gewoon hun werk in de wijken doen! Daar zijn tekorten", aldus de afdeling op Twitter.


Door: ANP