Proefoptreden Guido Weijers voor 500 man in Beatrix Theater

8 December 2020, 21:14 uur
Landelijk
mainImage
ANP
Cabaretier Guido Weijers.

Cabaretier Guido Weijers treedt in de tweede helft van januari op voor vijfhonderd man publiek. De show in het Beatrix Theater in Utrecht is een van de dinsdag door premier Mark Rutte aangekondigde proeven waaruit duidelijk moet worden wat er nodig is om meer evenementen door te kunnen laten gaan in coronatijd, maakte Fieldlab dinsdagavond bekend. Deze stuurgroep is een gezamenlijk initiatief van evenementensector, evenementenbouwers en de overheid.

De bezoekers van de show van Weijers worden in twee groepen van 250 man verdeeld. "Op die manier kunnen we verschillende soorten gedrag en maatregelen onderzoeken. Denk aan een groep met en een groep zonder mondkapjes, of een groep die wel op 1,5 meter afstand blijft terwijl de andere dat niet doet", licht een woordvoerder van Fieldlab toe. Een ander proefproject behelst een zakelijk congres in het Beatrix Theater.

Guido Weijers is "blij en trots" dat hij een bijdrage mag leveren. "Ontzettend blij dat Rutte vanavond heeft toegezegd dat onze test door mag gaan ongeacht de cijfers in januari", zo reageerde hij. Volgens de cabaretier zaten de cultuur- en evenementenbranche in "een vicieuze cirkel". "Meten is weten, maar we mochten tot nu toe niets testen omdat het niet veilig was. Maar het wordt ook niet veiliger als we nooit testen." Weijers hoopt dat zijn show zorgt voor "enig perspectief in de theaterwereld en evenementenbranche".

Alle deelnemers aan de evenementen moeten een negatieve coronatest kunnen overleggen die maximaal 48 uur oud mag zijn. Aan de deur wordt steekproefsgewijs gewerkt met verschillende sneltests en na afloop wordt iedereen gevraagd minstens tien dagen contact met kwetsbare groepen te vermijden. Mensen binnen kwetsbare groepen wordt gevraagd niet deel te nemen aan de experimenten. "Stel dat iemand binnen drie weken na een proefevenement toch een besmetting oploopt, dan vragen we diegene dat te melden. Op die manier kunnen we kijken naar de bron van de besmetting."

Kaarten voor de proefshow van Guido Weijers gaan binnenkort in de verkoop. Deelnemers aan het zakelijk congres worden uitgenodigd.

Fieldlab sluit meer proefprojecten in de toekomst niet uit. "Na de genoemde eerste pilots zal Fieldlab een vervolg geven aan het programma. Dat bestaat uit onder meer een concert en dance event in Ziggo Dome en twee openluchtfestivals. Deze worden georganiseerd door MOJO en ID&T."


Door: ANP