Proefvoorstelling Guido Weijers faalt: 20% test niet

2 March 2021, 00:39 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Na de proefvoorstelling van Guido Weijers vorige maand heeft circa een op de vijf bezoekers zich na afloop niet op corona laten testen. Coronaminister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) noemt het voor de "effectiviteit van dit FieldLab-evenement" niet goed dat een flinke groep niet testte. Hierdoor zijn de conclusies van de proef niet zeker te trekken, vindt de minister. Zo'n 80 procent van de bezoekers heeft na afloop van het evenement nog wel een test gedaan. Voor zover bekend zijn zij niet besmet geraakt met het coronavirus.

Fieldlab Evenementen laat weten wel tevreden te zijn met de opkomst bij de coronatest na de proefvoorstelling. "Ik begrijp dat minister De Jonge graag 100 procent deelname aan de test op dag vijf wil zien, maar heel eerlijk: wij zijn juist tevreden met een opkomst van bijna 80 procent bij een tweede test", reageert Andreas Voss, hoofdonderzoeker van Fieldlab Evenementen. "Die test mogen wij niet verplicht stellen. Het is een dringend verzoek aan mensen die de beloning reeds hebben ontvangen. Zij moeten uit het gehele land voor deze test naar één van de vier door ons aangewezen locaties in Nederland - nota bene alleen op de donderdagmiddag."

Volgens Voss is de test op de vijfde dag na het evenement niet van belang voor het succes van de evenementen en "de kwaliteit van de verzamelde data en het risicomodel dat eruit wordt afgeleid", aldus Voss. "Het is uitsluitend opgenomen om mogelijke verspreiding via een besmettelijke deelnemer te verlagen. Alle Fieldlab-resultaten zijn op basis van contacten, gedrag en risicoberekeningen. We doen dus een gedragsonderzoek en zijn onder meer geïnteresseerd in onderlinge contactmomenten en contactduur tijdens de evenementen. Die data, die we nu verzamelen, boet niet in aan kracht."

Ook Guido Weijers reageerde op Twitter op de uitspraak van De Jonge. Hij benadrukte dat alle bezoekers van tevoren getest zijn en dat een deel ter plaatse voor de tweede keer is getest. "80 procent heeft zich een week later nog eens laten testen. Van de overige 20 procent zijn bij GGD nul meldingen van besmetting binnengekomen", schrijft Weijers. "Ik leg het Hugo de Jonge graag eens uit. Als hij durft."

De minister is niet voor een testplicht. "Wij moeten erop vertrouwen dat deelnemers zich laten testen", zei hij.

De show van Weijers op 20 februari was het tweede proefevenement van Fieldlab Evenementen, een gezamenlijk initiatief van zowel de zakelijke als de publieksevenementensector en de overheid. De show was niet alleen de eerste theatervoorstelling in maanden die weer doorging, maar ook de eerste waarin weer meer dan dertig toeschouwers welkom zijn. In de aanloop naar de voorstelling in het Beatrix Theater werden vijf mensen positief getest. Die mochten daarom niet aanwezig zijn bij het evenement.

Ook bij het eerste Fieldlab-evenement, een congres in hetzelfde theater, waren geen mensen besmet met het virus. De zondag na de theatervoorstelling werd als proefevenement ook een voetbalwedstrijd tussen NEC en De Graafschap met publiek georganiseerd. Daarvan volgt nog de uitslag van de coronatesten. De komende tijd worden nog meer evenementen georganiseerd, waaronder een concert in de Ziggo Dome en een festival op het Lowlands-terrein