Proeven in januari voor cultuur en sport

8 December 2020, 19:28 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Er komt in januari een proef met lokale evenementen zoals theatervoorstellingen met meer publiek, zei premier Mark Rutte tijdens een persconferentie over het coronavirus. Ook wordt er gekeken naar het toelaten van grotere groepen supporters bij voetbalwedstrijden.

In het theater gaat het om Guido Weijers. De cabaretier treedt in de tweede helft van januari op voor vijfhonderd man publiek in het Beatrix Theater in Utrecht. Bij het voetbal gaat het om wedstrijden van NEC en Almere city, waarbij 1500 supporters welkom zijn. Dat was half november al bekendgemaakt.

Uit de experimenten moet blijken wat ervoor nodig is om dit soort gebeurtenissen door te laten gaan, of er meer kan als er getest wordt en wat in de praktijk haalbaar en verantwoord is, aldus de premier. De proefprojecten gaan volgens hem sowieso door, los van de besmettingscijfers op dat moment.

Op die manier kunnen organisatoren volgens Rutte op kleine schaal oefenen met wat nodig is om evenementen en wedstrijden op een goede manier door te laten gaan. Ze kunnen dan kijken hoe mensen daar kunnen lopen, zitten of staan "en kijken wat wel of niet haalbaar is."

Voor de horeca zijn zulke proeven niet nodig, zegt Rutte. In die sector is namelijk al veel voorbereid voor als het aantal ic-opnames per dag weer lager is, terwijl er voor de evenementensector nog plannen moeten komen.


Door: ANP