mainImage

'PvdA alleen in kabinet met andere linkse partij'

Lilianne Ploumen.
22 maart 2021, 17:20 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws, NieuwsopBeeld

Lilianne Ploumen blijft erbij dat de PvdA alleen wil meedoen in een nieuw kabinet als dat samen kan met een andere linkse partij. Dat zei de partijleider maandag na een gesprek met verkenners Kajsa Ollongren (D66) en Annemarie Jorritsma (VVD), die onderzoeken welke partijen samen een coalitie kunnen vormen.

Vanwege de coronacrisis is het wenselijk om snel een nieuwe coalitie in elkaar te zetten, zo luidt het. Toch is dat voor Ploumen niet direct een reden om haar wens los te laten. De PvdA wil een "zo progressief mogelijk kabinet": "En ik heb steeds gezegd: dat doen we met een andere linkse partij."

Welke partij dat moet worden, is volgens haar nu niet aan de orde. Voor de VVD zou de ChristenUnie mogelijk een aantrekkelijke optie zijn, omdat de liberalen goed samenwerken met die partij in het huidige kabinet. De ChristenUnie vaart op sociaaleconomische thema's een linkse koers, maar voor Ploumen valt de partij van Gert-Jan Segers niet onder de noemer 'links'. "Nee. Ik hoop dat ik ze geen onrecht doe."


Door: ANP | Foto: ANP