PVV wint de verkiezingen, maar wat wil de partij eigenlijk?

23 November 2023, 08:56 uur
Landelijk
mainImage
ANP

De PVV wordt veruit de grootste partij in de Tweede Kamer. De partij van Geert Wilders heeft nog nooit in een regering gezeten. Ze gaf van 2010 tot 2012 wel gedoogsteun aan een kabinet van VVD en CDA. Wat wil de PVV eigenlijk?

Afkeer van moslims is sinds de oprichting in 2006 een kernpunt voor de partij. "Nederland is geen islamitisch land: geen islamitische scholen, korans en moskeeën", staat in het laatste verkiezingsprogramma. Dat is in strijd met de Grondwet die vrijheid van godsdienst en onderwijs garandeert.

De PVV vindt dat Nederland weer voor de Nederlanders moet worden. De grenzen moeten dicht voor migranten, ook voor mensen die vluchten voor oorlog of politieke vervolging. Ze wil een asielstop, een "forse beperking" van het aantal buitenlandse studenten en arbeidsmigratie stoppen.

Wilders zei tijdens de campagne een aantal punten "in de koelkast" te willen zetten zoals zijn standpunten over migratie. Er zijn "grotere problemen dan het tegengaan van de asiel- en immigratietoestroom", zei hij na het debat bij EenVandaag maandag.

Hij wil zorgen dat mensen "meer geld overhouden in de portemonnee". De PVV wil dat onder meer door de btw op boodschappen te verlagen van 9 naar 0 procent, het eigen risico in de zorg af te schaffen, het minimumloon te verhogen en sociale huren te verlagen.

Andere punten van belang die de PVV-voorman noemde bij EenVandaag waren veiligheid en zorg. Er moeten 10.000 agenten bijkomen en het leger moet desnoods worden ingezet tegen "straattuig". Straffen moeten omhoog, tbs moet worden afgeschaft en het gevangenisregime moet veel strenger.

Volgens de partij is zorg voor veel mensen onbetaalbaar geworden. Net als veel partijen wil het de marktwerking in de zorg afschaffen. Verzorgingshuizen moeten terugkomen, de tandarts weer in het basispakket en wachtlijsten in de jeugdzorg moeten verdwijnen.

Met de klimaatmaatregelen heeft de PVV niks. Kolen- en gascentrales mogen van haar blijven draaien. Windmolens en zonneparken zijn taboe. En Nederland moet zich terugtrekken uit het VN-klimaatakkoord. De partij wil stikstofregels "op z'n minst versoepelen" en er moeten meer snelwegen komen.

In het programma van de Partij voor de Vrijheid staan nog een aantal opvallende punten. De NPO moet worden opgedoekt, kunst- en cultuursubsidies moeten worden geschrapt, de AOW moet weer naar 65 en van leraren wordt "politieke neutraliteit" verlangd. De PVV is voor bindende referenda, maar kent intern geen partijdemocratie: Geert Wilders is het enige lid van de partij.

De plannen kosten vele miljarden. Het geld hiervoor wil de PVV ophalen door te stoppen met ontwikkelingssamenwerking. Ook willen ze geen geld meer overmaken aan de EU. Hoe ze dat willen doen, staat niet in het programma. Geld gereserveerd voor de aanpak van klimaat- en stikstofproblemen kan voor andere zaken worden gebruikt. Ook levert een asielstop miljarden op, verwacht de partij.


Door: ANP