De steunmaatregelen van de overheid moeten worden aangepast zodat rijscholen voor compensatie in aanmerking komen. Dat zegt een woordvoerder van de Vereniging Rijschool Belang (VRB), de belangenbehartiger van rijschoolhouders en rijinstructeurs. In de branche gaat het "dramatisch", zeker met een verlenging van de lockdown voor de boeg. "We voorzien een bloedbad", aldus de woordvoerder.
"Dat komt door de steunmaatregelen, daar vallen wij helemaal buiten", legt de woordvoerder uit. Zoals voor de TOZO, de tijdelijke ondersteuning voor zelfstandigen. Om daarvoor in aanmerking te komen, moet een ondernemer omzetverlies in een heel kwartaal aantonen. "Je hebt tien weken omzet gehad in het vierde kwartaal, want je hebt lesgegeven van oktober tot en met 14 december, en dan voldoe je in die periode niet aan de 30 procent verlies", zegt de woordvoerder.
Instructeurs halen inkomsten voornamelijk uit lespakketten, die in één keer bij de start worden betaald. "Hopelijk kunnen we na de lockdownverlenging op 10 februari weer aan de slag. Dan moet je eerst de bestaande leerlingen wegwerken, maar om liquide middelen te hebben neem je nieuwe leerlingen aan. Hoewel er geen plek in de agenda is, voorkom je zo dat zij naar de concurrent gaan en komt er weer geld binnen uit de pakketten. Met tien nieuwe leerlingen heb je dan inkomsten van zo'n 15.000 tot 20.000 euro en daarna ligt het weer stil. Volgens de TOZO is er dan geen inkomstenverlies van 30 procent, maar het probleem verplaatst zich", legt de woordvoerder uit. "In z'n geheel hebben we over deze hele coronaperiode van tien maanden 17 weken niet gewerkt. Wie overleeft dat?"
De overheidssteun zou volgens de branchewoordvoerder daarom gebaseerd moeten worden op de periode van de lockdown. "Als ze nu zeggen dat je steun krijgt over de periode van 15 december tot en met 15 februari, dan kom je ergens in de buurt." Daarnaast wijst de woordvoerder erop dat veel rijinstructeurs de weg naar hulp niet weten te vinden, zoals het zelfstandigenloket van de gemeente en het ondernemersklankbord. "Het zijn goede instructeurs, maar in de kern zijn het geen echte ondernemers."
De VRB heeft in een brandbrief aan minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken), staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) en minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) gevraagd om de periode van steun aan te passen. Ook willen ze dat het inkomen van de partner, net als tijdens de eerste lockdown, niet meetelt, omdat dit de mogelijkheid voor steun verkleint.
Door: ANP