RIVM: aantal coronapatiënten op ic's kan verdubbelen

24 March 2021, 13:25 uur
Landelijk
mainImage
Envato / Rido81

De druk op de intensive cares kan in de komende weken ongeveer verdubbelen. Daar houdt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) rekening mee. Momenteel liggen 600 tot 650 coronapatiënten op een ic-afdeling, begin april kan dat zijn gestegen tot ergens tussen de 1000 en 1250.

De laatste keer dat er meer dan duizend coronapatiënten op een intensive care werden behandeld, was op 23 april vorig jaar, tijdens de eerste coronagolf.

Directeur Jaap van Dissel van het RIVM deelde de prognose woensdag met de Tweede Kamer. Hij ziet een link met de heropening van de basisscholen eind januari. Als dat besluit niet was genomen, zou het aantal coronapatiënten op de ic's op het huidige niveau zijn blijven hangen, dus rond de zeshonderd mensen.

De intensive cares van ziekenhuizen nemen momenteel enkele tientallen nieuwe coronapatiënten per dag op. Het precieze aantal varieert, maar het gemiddelde is redelijk stabiel met ongeveer veertig nieuwe opnames per dag. In de komende weken zou dat kunnen stijgen tot ongeveer tachtig per dag.

Eind april of begin mei zal de druk op de ic's beginnen te dalen, verwacht het RIVM. Dat komt door het zachtere weer en doordat meer mensen dan zijn gevaccineerd. Begin juni is het aantal ic-coronapatiënten dan terug op het huidige niveau en in de zomer zal het volgens het RIVM weer redelijk rustig zijn in de ziekenhuizen.


Door: ANP