Een jaar lang krijgen 238 vluchtelingen onderdak in een oud hotel in het Brabantse Sprang-Capelle. Het zijn zowel mensen uit Oekraïne als statushouders die een verblijfsvergunning hebben gekregen en dus het asielzoekerscentrum mogen verlaten.
Het gebouw aan de Bevrijdingsweg staat leeg en is daarom snel beschikbaar. "De Oekraïense vluchtelingen en statushouders zullen ter invulling van de dag werken als dat mogelijk is. De statushouders kunnen starten met hun inburgering", meldt de gemeente Waalwijk, waar Sprang-Capelle onder valt.
Door de woningnood zitten duizenden statushouders noodgedwongen in een asielzoekerscentrum. Ze zijn erkend en ze mogen in Nederland blijven, maar kunnen nog geen deel uitmaken van de samenleving en geen nieuw leven opbouwen. Bovendien komen er geen plekken vrij voor nieuwe asielzoekers. Daardoor loopt de hele asielketen vast. Dat is vooral te zien bij het aanmeldcentrum in Ter Apel, waar mensen buiten de poorten overnachten.
De Brabantse gemeente Deurne vangt maximaal 225 asielzoekers op in sporthal De Kubus. Zij mogen er van 24 augustus tot en met 14 september blijven. Dat moet de druk op Ter Apel verminderen.
Nederland is ook naarstig op zoek naar locaties om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. In de officiële locaties zijn iets meer dan 60.000 bedden beschikbaar, waarvan ruim 57.000 in gebruik zijn. Dat betekent dat er nog net iets meer dan 3000 bedden over zijn. Dat is de kleinste marge sinds begin maart.
Ook Boxtel heeft een locatie gevonden om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Zij gaan naar een leeg filiaal van de Rabobank. Vanaf oktober kunnen de eerste vluchtelingen er terecht.
Door: ANP