Rutte blijft waarschuwen. Een voorteken?

8 January 2021, 19:04 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Premier Mark Rutte waarschuwt dat het van "het grootste belang is" dat iedereen zich de komende tijd aan de coronamaatregelen blijft houden, ondanks dat er nu wordt gevaccineerd tegen het virus. Het lijkt op een voorteken dat er half januari niet veel zal veranderen aan de huidige lockdown.

Ook mensen die al ingeënt zijn moeten volgens hem attent blijven. "Dat deze week is begonnen met vaccineren, is een heuglijk moment. Want elke Nederlander die beschermd is tegen het virus, is een stap vooruit."

Maar het vaccineren betekent volgens de premier niet dat "we van de één op andere dag verlost zijn van het virus. Het is voor mensen individueel van groot belang dat ze het vaccin hebben gekregen, maar voor het land als geheel geldt dat het echt een tijd duurt voordat we het collectief met elkaar gaan merken", aldus Rutte op zijn wekelijkse persconferentie.

De premier verwees naar andere landen zoals Duitsland en Engeland waar al flink gevaccineerd wordt en het aantal besmettingen nog naar recordcijfers stijgt. In Nederland zijn er nu geen records maar de besmettingscijfers zijn nog veel te hoog. "Het blijft te druk in ziekenhuizen en op de ic-afdelingen. De zorgsector wil weer gewone operaties kunnen uitvoeren bij mensen met andere kwalen zoals kanker. Ook daarom moet de druk van corona op de zorg worden verlaagd", zei Rutte. Door de vaccinaties is "er wel licht aan het einde van de tunnel. Het goede nieuws is dat we nu perspectief hebben dat we later dit jaar misschien eindelijk van de ellende af zijn."

Dinsdag maakt het kabinet bekend wat er gebeurt met de huidige harde lockdown die sinds 15 december geldt en tot in ieder geval 19 januari zou duren. Rutte wilde er inhoudelijk niet op vooruitlopen maar zei eerder deze week al dat het aantal besmettingen nog te hoog is en dat hij somber is over versoepelingen. Hij benadrukte vrijdag dat het niet mogelijk is om zomaar één maatregel eruit te halen, omdat je de maatregelen altijd in samenhang moet zien. "Het gaat om de optelsom van contactmomenten. Het aantal besmettingen is nog te hoog, dus ook het aantal contacten is nog te hoog want het virus springt nog steeds over."

De deskundigen analyseren nu of dit een effect van de feestdagen kan zijn of dat het door de Britse coronavariant komt, die nog besmettelijker is dan het huidige virus.