Rutte: crisisorganisatie voor aanpak vluchtelingenstroom Oekraïne

8 March 2022, 13:23 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Het kabinet gaat de opvang van grote aantallen vluchtelingen uit Oekraïne als een crisis behandelen. Dat betekent onder meer dat over de kwestie regelmatig overleg gaat plaatsvinden onder leiding van minister Dilan Yeşilgöz (Justitite en Veiligheid). Dat heeft minister-president Mark Rutte gezegd na afloop van kabinetsoverleg over de oorlog in Oekraïne.

De crisisaanpak betekent dat verschillende ministeries sneller met elkaar kunnen samenwerken om de opvang van Oekraïners in goede banen te leiden en allerlei vraagstukken op te lossen. Het gaat bijvoorbeeld ook om volkshuisvesting, onderwijs en zorg, aldus Rutte. Zij zullen ook samenwerken met de betrokken sectoren. Er komen vooral vrouwen en kinderen en zij moeten ook naar school. Ook zorg is nodig, bijvoorbeeld psychische hulp vanwege trauma's die de vluchtelingen mogelijk hebben opgelopen.

Rutte zei dat niet is in te schatten hoeveel Oekraïners uiteindelijk in Nederland terechtkomen. De meeste mensen gaan volgens hem naar buurlanden als Polen en Moldavië toe. Als het daar echt te veel wordt, zei Rutte, dan komen ze naar andere landen zoals Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Engeland.

Tot nu toe hebben zich bijna 1400 Oekraïners in Nederland gemeld, schrijft staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie) in een brief aan de Tweede Kamer. De verwachting is dat het er de komende tijd veel meer zullen worden. Volgens hem kan vooralsnog iedereen opgevangen worden. Afgelopen nacht ontstond in Harskamp een tekort aan bedden, maar elders in het land waren volgens de staatssecretaris nog honderden bedden vrij.

Er zijn volgens de staatssecretaris nu ongeveer 2000 opvangplekken beschikbaar voor Oekraïners. Met de veiligheidsregio's is afgesproken dat zij bij elkaar 50.000 plaatsen moeten regelen, waarvan de helft al op korte termijn. Daar moet ruimte voor gevonden worden terwijl er ook al een "acute vraag" is naar opvangcapaciteit voor groepen uit andere landen, onder wie kinderen en jongeren die zonder ouders naar Nederland zijn gekomen.

In totaal zijn volgens de Verenigde Naties meer dan twee miljoen mensen voor het oorlogsgeweld in Oekraïne op de vlucht.


Door: ANP