Samenvallen extra coronagevallen en griepgolf rampzalig

4 September 2020, 17:30 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Voorzitter Ad Melkert van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, roept met name ziekenhuismedewerkers en kwetsbare mensen op zich toch vooral te laten vaccineren tegen griep. "Dat moeten ze écht doen", zei hij in het radioprogramma 1 op 1. Een samenloop van de mogelijke extra coronagevallen in het najaar en een gewone griepgolf zou volgens hem "rampzalig" zijn.

Op dit moment haalt nog maar zo 'n 30 procent van het ziekenhuispersoneel de griepprik en ook anderen laten de oproep vaak voor wat die is. Nederland moet beter beseffen dat er grote gevaren zijn, aldus Melkert, en dat we die alleen samen het hoofd kunnen bieden. En dat zorgmedewerkers uitvallen door griep, kunnen we ons nu al helemaal niet permitteren.

In het programma riep hij ook het kabinet op om nu eens over de brug te komen met de bonus voor alle zorgmedewerkers. Voor hem is het simpel; ze moeten stuk voor stuk in aanmerking komen want ze hebben "allemaal in de frontlinie gestaan". Alleen over medewerkers met twee keer modaal en meer valt wat hem betreft nog wel te praten. Maar verder moet minister van Financiën Wopke Hoekstra niet dwarsliggen, stelde Melkert. Hij heeft althans "sterk de indruk" dat hij dat doet omdat Financiën niet genoeg geld ter beschikking zou hebben gesteld.

Intussen maken veel medewerkers in de ouderenzorg zich ook grote zorgen over een tweede coronagolf. Dat melden het MAX-programma Meldpunt, in opmaat naar een uitzending vrijdagavond, en vakorganisatie NU’91.

Een krappe meerderheid van 55 procent zegt in een peiling dat hun verpleeghuis of thuiszorgorganisatie voorbereid is op een mogelijke tweede golf coronabesmettingen. Ruim een derde weet het niet en 13 procent zegt nee. In bijna de helft van de verpleeghuizen zouden ook nog niet genoeg beschermingsmiddelen zoals mondmaskers, schorten en handschoenen zijn. De rondvraag van NU’91 en Meldpunt werd gehouden van 21 tot 24 augustus onder 2500 verpleegkundigen en verzorgenden.


Door: ANP