Premier Dick Schoof heeft maandagmiddag het bevrijdingsvuur ontstoken op het hoofdpodium van het bevrijdingsfestival in Wageningen, het startschot voor de veertien bevrijdingsfestivals in Nederland. Uit het publiek kwam protest tegen Schoof. Toen hij het podium opkwam werd er boe geroepen en werd er een rookbom gegooid.
Tientallen mensen in het publiek hielden 'rode kaarten' in de lucht die eerder op de dag waren uitgedeeld door demonstranten. De actievoerders vinden dat Schoof niet welkom is op Bevrijdingsdag in Wageningen omdat hij de verantwoordelijkheid draagt voor "een kabinet dat weigert een rode lijn te trekken tegen het grootschalige geweld gepleegd door Israël, ondanks overweldigend bewijs van genocide op het Palestijnse volk".
Een politiewoordvoerder meldt dat er nog niemand is aangehouden voor het gooien van de rookbom. De politie onderzoekt wie het heeft gedaan en wat er precies is gebeurd. Of het vijftal dat eerder werd opgepakt bij een verstoring van de toespraak van defensieminister Ruben Brekelmans nog vastzit, kan de woordvoerder niet zeggen. Na het ontsteken van het vuur volgde een optreden van de band RONDÉ.
Protesten jammerPremier Dick Schoof vindt het "jammer" dat er op 4 en 5 mei protesten zijn geweest. Dat zei hij vlak nadat hij het bevrijdingsvuur in Wageningen had ontstoken. Het interview werd naar binnen verplaatst omdat demonstranten op afstand 'Free Palestine' scandeerden. "Ik had gehoopt dat we zowel gisteren als vandaag met wat meer waardigheid de bevrijding zouden vieren", aldus de premier.
Demonstreren is volgens de premier ieders "goed recht", maar "het is gewoon jammer". De protesten zijn veelal gericht op het kabinetsbeleid ten aanzien van Gaza. Schoof geeft aan "het niet gepast" te vinden om daar tijdens de Nationale Herdenking en Bevrijdingsdag aandacht voor te vragen.
Door: ANP