Basisscholen hebben een verregaande verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat hun leerlingen op een buitenschoolse opvang terecht kunnen. Dat is de strekking van een wet die al in 2007 werd ingevoerd, maar al snel in de vergetelheid is geraakt. Vijf gezaghebbende onderwijsjuristen bevestigen deze uitleg tegen NRC. Ze wijzen erop dat handhaving van deze wet grote consequenties kan hebben.
Als ouders hun kinderen niet op de buitenschoolse opvang (bso) kwijt kunnen, bijvoorbeeld door wachtlijsten, moet het schoolbestuur op zoek naar alternatieven. Zoals een tweede aanbieder van kinderopvang of een samenwerking met gastouders. Doet een school dat niet, dan kunnen ouders naar de rechter stappen. De PO-Raad, de koepelorganisatie voor schoolbesturen, zegt deze wetsuitleg "niet scherp" te hebben gehad.
Deze verantwoordelijkheid is extra relevant nu veel kinderopvangcentra vol zitten. Twee op de drie bso-organisaties heeft een wachtlijst, bleek afgelopen najaar uit een enquête van werkgevers- en werknemersorganisaties in de sector. Door personeelstekorten neemt dat aandeel snel toe. In februari ging het nog om 43 procent.
Door: ANP