Groendaken zijn populair. Logisch, want ze brengen ook vele voordelen met zich mee. Ze zijn goed voor de biodiversiteit, slaan regenwater op, beschermen tegen de warmte en kou en bovenal is het mooi om naar te kijken. En dat is nog maar een klein lijstje van de vele voordelen. Een ander groot pluspunt; je hebt er nauwelijks onderhoud aan. Met het gebruik van een sedummat is het ook nog eens licht van gewicht en een eenvoudig om aan te leggen.
De opties voor het aanleggen van een eigen groendak
Een sedummat is niet de enige optie om een groendak aan te leggen. Grofweg zijn er drie verschillende opties voor particulieren voor het maken van een groendak. De opties gaan van minst arbeidsintensief tot meest arbeidsintensief:
· Kant-en-klare trays
· Sedummatten
· Volledige eigen opbouw
Kant-en-klare Sedumtrays
De kant-en-klare trays zijn, zoals de naam al zegt, kant-en-klare kunststof trays die over alle verschillende lagen binnen in de tray ondergebracht zijn. Van de juiste drainerende onderlaag tot aan de Sedumbeplanting. Je plaatst een onderdoek op je dakbedekking, plaatst de trays op je dak en klaar ben je. Simpeler kan het niet.
Sedummat
De sedummat is een opbouwsysteem bestaande uit verschillende lagen, ofwel matten die je uitrolt. Een lichtgewicht systeem bestaat uit drie verschillende lagen. De eerste laag bevat de drainerende laag, daarna een substraatlaag en tot slot de Sedummixmat. Ook hier geldt weer dat de Sedummat voorbegroeid is met Sedum en dat je dus direct een mooi groendak hebt. Het uitrollen en aanleggen van de lagen is iets meer werk dan de trays, maar nog steeds eenvoudig en snel zelf uit te voeren. Een groot voordeel van de Sedummat is, dat deze verkrijgbaar is als lichtgewicht mat. Droog weegt de totale opbouw zo’n 18kg, wat een stuk minder is dan de andere opties.
Let wel: Ga altijd na of je dakconstructie het gewicht van een Sedumdak kan dragen. Ga daarbij uit van het verzadigd gewicht van het Sedum. Afhankelijk van het type dak, ligt dit tussen de 40kg en 100kg verzadigd gewicht per m2.
Volledige eigen opbouw
De laatste optie is om de opbouw volledig zelf uit te voeren. Dus geen kant-en-klare trays of matten, maar werken met daktuinsubstraat en zelf zo het groendak opbouwen. Je hebt dan de keuze om het dak in te zaaien met Sedumzaad of te werken met Sedumstekken.
Sedumstekken zijn al kleine plantjes, maar meer bedoeld voor het opvullen van kale plekken dan om een heel dak mee aan te planten. Sedumzaad is meer geschikt voor een nieuw aan te leggen groendak. Het nadeel van werken met Sedumzaad is dat je veel geduld moet hebben. Het kan 1 tot 2 jaar duren voordat je ingezaaide dak echt een volledig begroeid groendak is.
Subsidie op een groendak – Gemeente Rotterdam
De gemeente Rotterdam steunt met het ‘groene loket’ de aanleg van groendaken in de gemeente. Niet alleen investeren zij zelf in groene daken er is ook een leuke subsidie verkrijgbaar voor inwoners die particulier een eigen groendak willen aanleggen.
Dat maakt het aanleggen van een groendak niet alleen heel eenvoudig, maar ook nog eens aantrekkelijker.