mainImage

Sommige ondernemers moeten alle steun terugbetalen

23 maart 2021, 08:32 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws, NieuwsopBeeld

Ondernemers die niemand hebben ontslagen, moeten in een aantal gevallen toch alle staatssteun terugbetalen. Dat meldt de NOS op basis van ambtelijke stukken die de omroep heeft opgevraagd.

Uit de stukken blijkt dat ambtenaren al hadden gewaarschuwd dat de NOW-regeling sommige ondernemers onterecht zou benadelen. "Het UWV heeft het signaal afgegeven dat tot hoge (onverwachte) terugvorderingen en daarmee schrijnende gevallen zal leiden", schrijven de ambtenaren in een intern stuk. "Schrijnende gevallen zijn in deze werkgevers die zonder eigen toedoen een sterk verminderde loonsom hebben door bijvoorbeeld pensionering of contractopzegging door werknemers."

Dat ondernemers moeten terugbetalen heeft te maken met de opzet van de NOW-regeling. Die is bedoeld om mensen zoveel mogelijk aan het werk te houden. Om te bepalen of dat daadwerkelijk is gebeurd, kijkt het UWV naar hoeveel loon er per maand tijdens de lockdown is betaald. Dat bedrag wordt vergeleken met het loon van januari 2020. Voor iedere euro dat er minder loon is betaald, gaat er 90 cent van de steun af.


Door: ANP | Foto: ANP