Boven Nederland vindt dinsdag een gedeeltelijke zonsverduistering plaats. Op meerdere plaatsen in het land kan het natuurfenomeen worden aanschouwd met telescopen en eclipsbrillen. Maar de verduistering heeft in veel religies ook een bijzondere plek. Zo worden er in hindoetempels rituelen gehouden en in moskeeën een speciaal gebed verricht.
Bij de hindoetempel Sewa Dhaam in Den Haag wordt een ritueel gehouden en gemediteerd. De gedeeltelijke zonsverduistering voorspelt in het hindoeïsme niet veel goeds. Volgens dat geloof heeft de verduistering (negatieve) invloed op lichaam en geest. Daarom worden er tijdens de gebeurtenis verscheidene gebruiken in acht genomen, die afhankelijk van de stroming binnen het hindoeïsme kunnen verschillen. Vanwege de zonsverduistering wordt het lichtjesfeest Divali, dat op 24 oktober valt, soberder gevierd in de tempel.
In de islam wordt de zonsverduistering gezien als een bijzonder teken van Allah. Daarom wordt er in de moskee tijdens de eclips een speciaal gebed verricht, zoals in de Haagse moskee as-Soennah. Daarmee uiten moslims hun dankbaarheid voor het heelal en vragen ze God om vergiffenis. Het speciale gebed valt buiten de vijf gebeden die moslims dagelijks moeten verrichten.
Liefhebbers van sterren en planeten die de gebeurtenis op een niet-religieuze manier willen waarnemen, kunnen terecht bij meerdere planetaria en sterrenwachten in het land. Zo is de eclips te bekijken bij het planetarium van dierentuin Artis in Amsterdam. Ook bij museum en sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht en Volkssterrenwacht Copernicus in Overveen staan de eclipsbrillen en telescopen klaar.
De zon zal tussen 11.00 en 13.00 uur voor een klein deel schuil gaan achter de maan. De bovenkant van de zon wordt als eerste afgeschermd waarna de maan verder naar links beweegt. Om 12.05 uur is de zonsverduistering op het hoogtepunt.
Door: ANP