Sportscholen blij en opgelucht dat ze weer open mogen

17 May 2021, 20:56 uur
Landelijk
mainImage

Sportscholen zijn "blij en opgelucht" dat ze woensdag van het kabinet weer open mogen. "De positieve reacties stromen binnen op mijn telefoon", laat directeur van brancheorganisatie NL Actief Ronald Wouters weten.

De versoepeling houdt in dat er weer binnen mag worden gesport. De maatregelen van onder meer maximaal dertig mensen tegelijk in een ruimte en 1,5 meter afstand houden, zijn nog steeds van kracht. Ook moeten bezoekers van fitnesscentra van tevoren reserveren en mogen de kleedkamers en douches nog niet gebruikt worden. "We gaan door waar we vorig jaar gebleven zijn wat betreft dit protocol, de sportscholen zijn al aan de maatregelen gewend", aldus Wouters.

Sportscholen verloren sinds het begin van de coronacrisis zo'n 30 procent van hun klanten, meldde de brancheorganisatie NL Actief eerder. Door de NOW-regeling hoefden veel vaste sportinstructeurs niet te vertrekken. Veel zelfstandige sportinstructeurs verloren wel hun inkomsten. Wouters verwacht dat de zzp’ers weer terugkomen. "De meeste sportinstructeurs, zowel die met een vast contract als zzp’ers, hebben online en buiten doorgewerkt. Het is erg fijn dat het nu ook weer binnen kan."

Enthousiasme

Bij Fit for Free staan ze "te stuiteren van enthousiasme", vertelt de woordvoerder. "En we hopen dat er snel meer versoepelingen komen, zodat er ook weer groepslessen gegeven kunnen worden, want dat kan nu nog niet." Bij veel locaties van Fit for Free kunnen normaal wel honderd of meer mensen tegelijk sporten. "Het zou daarom voor ons fijner zijn als het om een persoon per zoveel vierkante meter zou gaan." Gelukkig zijn de thuiswerkers volgens Fit for Free wat flexibeler wat betreft tijden om te gaan sporten. "We zien nu vaker dan voor corona dat mensen op werkdagen 's middags gaan sporten."

De aanmeldingen stromen sinds de persconferentie "met honderden per dag" binnen bij Fit for Free, wat volgens de woordvoerder "bovengemiddeld" is. "Dat zijn mensen die terugkeren, want we zijn ongeveer een derde van onze leden kwijtgeraakt tijdens corona." Maar het gaat volgens de zegsman ook om nieuwe mensen. "Misschien dat meer mensen bewuster met hun gezondheid willen omgaan."

Ook fitnessketen Basic-Fit is "erg blij" dat zijn vestigingen weer open mogen. "Eindelijk kunnen onze leden weer hun sportroutine oppakken", laat de woordvoerster weten. "Natuurlijk zouden we graag zien dat we bij onze grotere locaties meer mensen zouden mogen toelaten aan de hand van een hoeveelheid sporters per aantal vierkante meters." Daarvoor lobbyt de keten in samenwerking met NL Actief.


Door: ANP