Stakingen in leerlingen- en zorgvervoer om betere cao

11 November 2022, 12:53 uur
Landelijk
mainImage
Geert van Someren

Werknemers in het leerlingen- en zorgvervoer gaan volgende week staken om een betere cao te krijgen. Dat meldt de FNV. Waar en wanneer er gestaakt wordt, moet nog worden besloten.

De vakbonden CNV en FNV hadden de werkgevers een ultimatum tot vrijdag 12.00 uur gesteld om dit te voorkomen, maar ze hebben volgens de FNV nog geen antwoord naar hun zin binnengekregen.

De cao geldt voor circa 22.000 werknemers. De bonden willen niet alleen een hoger loon, maar ook graag een betere regeling bij ziekte en goede regeling voor pauzes. Ook eisen de vakbondsleden dat de lonen voortaan meestijgen met de prijzen in de winkels. Dat zou dit jaar 12,5 procent zijn. Werkgevers boden 12 procent uitgesmeerd over twee jaar.

Meindert Gorter, bestuurder van FNV Zorgvervoer en taxi: "Zeker in deze sector, met zeer betrokken medewerkers, is staken een laatste middel. Het liefst willen de chauffeurs hun passagiers veilig van a naar b brengen, maar ze kunnen niet meer rondkomen van hun salaris, er wordt loon ingehouden voor pauzes die niet opgenomen kunnen worden en als chauffeurs ziek worden, worden ze een dag niet uitbetaald en daarna worden ze 30 procent gekort."

De werkgevers, verenigd in Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV), noemden de eisen van de vakbonden eerder onrealistisch. Ze zouden ook een stijging van de kosten van 40 procent veroorzaken.


Door: ANP