Studenten zijn de afgelopen vier jaar afhankelijker van hun ouders geworden en minder financieel zelfstandig, mede door het leenstelsel. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van budgetvoorlichter Nibud, waarover het AD bericht. Ook maken studerende jongeren zich meer zorgen over de gevolgen van hun studieschuld voor hun toekomst.
In 2015 werd voor studenten het leenstelsel geïntroduceerd in de plaats van een studiebeurs. De financiële rol van ouders in het leven van studenten is sindsdien duidelijk toegenomen, toont vierjarig onderzoek onder 1505 hbo- en universitaire studenten aan. Zij dragen vaker bij met een hoger bedrag en meer studenten wonen nog bij hun ouders thuis.
Ouders betalen nu vaker dan in 2017 voor thuiswonende studenten volledig de reisverzekering, telefoon, studieboeken, studiespullen, aansprakelijkheidsverzekering en telefoonverzekering. Ruim twee derde van de studenten ontvangt geld van hun ouders, 10 procentpunt meer dan in 2017. Het bedrag dat zij krijgen is gestegen: 211 euro versus 165 euro per maand. Uitwonenden krijgen meer toegestopt van hun ouders, studenten met een bijbaan ontvangen gemiddeld minder vaak geld van hun ouders.
Door: ANP