De toneel- en evenementenbranche heeft wel te maken met personeelsuitval door het coronavirus, maar ervaart hierdoor geen grote problemen. Dat komt naar voren uit een rondgang onder theaters en poppodia in Utrecht, Groningen, Limburg en Zeeland door het ANP. Theaters en poppodia mogen weer open tot 22.00 uur, maar wel alleen met zittend publiek dat 1,5 meter afstand van elkaar houdt. Daardoor hebben de bevraagde theaters en poppodia minder voorstellingen en concerten.
Coronaminister Ernst Kuipers benoemde tijdens de laatste coronapersconferentie dat de heropening van onder meer de culturele sector, tot meer besmettingen kan leiden. Dat zou weer kunnen zorgen voor een personeelsgebrek, waardoor sommige zaken hun deuren gesloten moeten houden, aldus Kuipers.
"Wij hebben geen last van onderbezetting", zegt een medewerkster van Schouwburg Venray in Limburg. "We hebben wel meegemaakt dat mensen in quarantaine moesten, maar het draait nog steeds gewoon door hier." Het vaste personeel van het theater is sinds de heropening weer aan het werk, maar de oproepkrachten en vrijwilligers vrijwel niet. Dat is niet nodig, omdat er minder voorstellingen zijn, meldt de medewerkster.
Vooruit kijken
Ook Grenswerk in Venlo (Limburg) heeft "niet zo'n last van uitval". Het poppodium organiseert voorlopig geen concerten, maar heeft wel onder meer een café dat open is en houdt een filmweek. "Het valt heel erg mee op dit moment", meldt een programmeur. "Het is te overzien". SPOT Groningen, de organisatie achter Stadsschouwburg Groningen en De Oosterpoort, geeft aan dat het "tot nu toe nog lukt". "We zijn net open en het is lastig vooruit kijken. We hebben eerder weleens gehad dat ook artiesten in quarantaine moesten. Maar nu nog niet."
"Wij merken het absoluut ook, dat er uitval is", zegt een woordvoerder van Stadsschouwburg Utrecht. "Maar doordat we 's avonds minder mensen nodig hebben, lukt het wel nog om de roosters rond te krijgen." Een programmeur van Zeelandtheaters, waar Scheldetheater Terneuzen, Schouwburg Middelburg en Theater de Mythe Goes onder vallen, geeft aan dat weleens uitval voorkomt door het virus. Het is nog te bolwerken, meldt ze, "maar we zijn niet voorbereid op grote uitval".
Door: ANP