mainImage

Toch weer honderden kerkgangers in Barneveld

18 oktober 2020, 10:23 uur
Landelijk

Ruim tweehonderd gelovigen zijn zondagochtend bij elkaar gekomen in de Rehobothkerk van de Gereformeerde Gemeente in Barneveld. De kerk had 250 kerkgangers uitgenodigd voor de dienst en houdt zich daarmee niet aan het dringend geadviseerde maximum van dertig mensen in een binnenruimte. Dat kan volgens een woordvoerder van de kerk makkelijk, aangezien er in het kerkgebouw ruimte is voor tweeduizend kerkgangers en iedereen dus ruim voldoende afstand kan houden.

"Alle RIVM-richtlijnen voor de gezondheid worden streng nageleefd", aldus de woordvoerder. Bij binnenkomst in de kerk droegen de meeste gelovigen een mondkapje. Handen desinfecteren was verplicht. De kerk houdt in de coronatijd drie in plaats van de gebruikelijke twee diensten op zondag, zodat zoveel mogelijk gelovigen een dienst kunnen bijwonen. "Juist nu is er heel veel behoefte aan samenkomen."

De Gereformeerde Gemeente heeft overal in Nederland en ook in Barneveld hele grote kerken, omdat de stroming zeer trouwe kerkgangers heeft. "We hebben al afgeschaald. Eerst mochten er nog zeshonderd mensen tegelijk komen, toen vierhonderd en nu nog maar 250. Als het aantal besmettingen oploopt, schalen we weer verder af. Dat gebeurt in overleg met de gemeente en de gezondheidsdiensten", zegt de woordvoerder.

Omdat er geen plaats is voor alle gemeenteleden, zijn de diensten ook online te volgen. De gemeente moet het zondag overigens zonder de eigen dominee doen. Die zit thuis in quarantaine. Hij heeft zaterdag een coronatest ondergaan en wacht op de uitslag.


Door: ANP | Foto: ANP