Toiletwater door veel booteigenaren 'gewoon' geloosd

17 June 2024, 09:25 uur
Landelijk
mainImage
Pixabay

Toiletwater lozen in de grachten en meren: officieel mag het niet, maar veel booteigenaren doen het toch, schrijft De Telegraaf. De boete is hoog en het water wordt er smerig van. Waarom worden die drollen dan toch allemaal overboord gegooid?

"Ze kunnen me niets maken als ze de drol niet zien drijven", zegt Jan Huibers, eigenaar van het Jachtcharter in Heukelum. Het toiletwater opvangen kan met een vuilwatertank. Die kan worden geleegd bij een vuilwaterpomp in de haven. Schippers kunnen de hendel van hun tank ook gewoon openzetten op open water om te lozen, maar voor de pleziervaart is dat sinds 2009 verboden. Huibers vindt die regelgeving onzinnig. "Wij pompen gewoon alles overboord."

Handhaving op de illegale lozing is namelijk ingewikkeld. Tot dit jaar was een huiszoekingsbevel nodig om op een boot te controleren of ze de tank open hadden staan. Nu mag de waterpolitie wel controleren, maar dat wordt niet gedaan. "Het heeft niet onze prioriteit", zeggen de politiewoordvoerders van Zeeland en van Amsterdam. "Wij controleren alleen bij waarneming en bij overtreding volgt een boete", zegt Matthijs van Houten van politie Noord-Nederland. Die boete van 500 euro is voor de particuliere booteigenaar niet mals, maar wordt dus zelden uitgedeeld.


Door: ANP