De Tweede Kamer gaat donderdag over de asielcrisis in debat met staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel). Het wordt een breed debat over onder meer de problemen bij het aanmeldcentrum Ter Apel en de recent gesloten asieldeal van de coalitiepartijen.
Een ruime meerderheid steunde het debatverzoek van SP-Kamerlid Jasper van Dijk. Ook diverse andere Kamerleden hadden dinsdag om debatten over asielvraagstukken gevraagd, onder wie Wybren van Haga (Groep Van Haga) en Joost Eerdmans (JA21). Zij wilden het vooral hebben over de dwangmaatregelen tegen gemeenten die geen asielzoekers willen opvangen, de overlast van asielzoekers uit de zogeheten veilige landen zoals Marokko en Tunesië en de groei van het aantal asielzoekers.
Deze verzoeken werden niet door een Kamermeerderheid gesteund. Een meerderheid wil een breed asieldebat en deze onderwerpen kunnen daarin aan bod komen, zo stelde zij. De Kameragenda voor donderdag is inmiddels leeggemaakt voor het asieldebat, dat om 10.15 uur begint.
De situatie in Ter Apel is deze zomer onhoudbaar geworden. Nachtenlang hebben honderden asielzoekers buiten op het gras moeten slapen. De hygiënische omstandigheden bleken slecht en de veiligheid kwam in het geding. Een drie maanden oude baby is overleden in een sporthal bij het aanmeldcentrum, al is de doodsoorzaak nog onduidelijk.
Eind augustus sloeg de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) alarm over de gezondheidssituatie. Een paar dagen eerder besloot Artsen zonder Grenzen (AzG) buiten de poorten van het aanmeldcentrum medische en psychologische zorg aan asielzoekers te verlenen. Het is voor het eerst dat AzG dergelijke hulp in Nederland biedt.
Het kabinet stemde een krappe twee weken geleden in met asielafspraken, die vooraf in de coalitie waren afgestemd. Een van die afspraken is dat nareizigers veel langer moeten wachten op hereniging met hun familie. De Turkijedeal wordt even in de ijskast gezet, waardoor Nederland tot eind 2023 minder asielzoekers vanuit Griekenland overneemt.
De afspraken hebben tot veel onrust geleid, ook binnen de coalitiepartijen en hun achterbannen. VVD'ers vinden de afspraken over het algemeen te zwak, terwijl leden van de ChristenUnie ze veel te hard vinden. VVD-Kamerlid Daan de Neef is uit de Kamer vertrokken vanwege het "ijskoude" asielbeleid van zijn partij.
Door: ANP