Tweede Kamer is akkoord met aangepaste quarantaineplicht

11 May 2021, 16:49 uur
Landelijk
mainImage
ANP

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de invoering van een quarantaineplicht voor reizigers uit het buitenland. De hoop is dat zo voorkomen kan worden dat nieuwe virusgevallen uit het buitenland geïmporteerd worden. Het wetsvoorstel van het kabinet is wel nog op een aantal belangrijke punten aangepast.

Een van de wijzigingen van het parlement is dat er een uitzondering op de plicht komt voor mensen die op bezoek willen bij iemand die op sterven ligt, of als een naaste bijna gaat bevallen. Bovendien krijgen burgemeesters de mogelijkheid om uitzonderingen te maken bij onvoorziene omstandigheden.

Verder is duidelijker vastgelegd op basis waarvan landen aangemerkt worden als (zeer) hoogrisicogebied. Dit wilde het kabinet via andere regelingen vastleggen. Ook wil het parlement in de wet opnemen dat mensen die volledig gevaccineerd zijn van zowel de testplicht als de quarantaineplicht kunnen worden uitgezonderd, als is aangetoond dat dat veilig kan. Voor landen waar een mutant rondgaat waar het vaccin niet tegen beschermt, geldt de uitzondering niet.

Het kabinet zag in het wetsvoorstel een mogelijkheid om de vliegverboden die nu voor enkele landen gelden in te trekken. Reizigers uit die landen moeten straks waarschijnlijk in quarantaine. Dan vormen zij geen risico meer, zo is het idee. De Kamer heeft het kabinet wel gevraagd om eerst advies te vragen aan het OMT en hierover te overleggen met de vier buurlanden van Nederland en Frankrijk voor er vliegverboden worden ingetrokken.


Door: ANP