Tweede Kamer wordt steeds kritischer over coronawet

2 February 2022, 00:01 uur
Landelijk
mainImage
ANP
Ernst Kuipers.

In de Tweede Kamer klinkt steeds meer kritiek op de wet die de coronamaatregelen mogelijk maakt. Het parlement debatteerde dinsdag tot laat over de vierde verlenging van de wet, die al op 1 december inging en duurt tot 1 maart.

De verlenging van de Tijdelijke wet maatregelen Covid-19 (Twm) zal volgende week waarschijnlijk wel (achteraf) worden goedgekeurd, maar veel partijen vroegen zich af of het niet tijd wordt om uit de crisisstand te komen, en van de noodwetgeving af te stappen.

GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld vindt het tijd voor "democratisch herstel", twee jaar na het begin van de pandemie. Samen met de PvdA en de SP stelt zij voor om de manier waarop over de Twm wordt besloten om te draaien: het parlement zou voortaan eerst toestemming moeten geven. Gebeurt dat niet, dan vervalt de Twm, zo stelt zij voor.

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers "snapt de behoefte om het besluitvormingsproces anders in te richten", zei hij richting de Kamer. Als voorbeeld noemde hij zijn recente besluit om adviezen van het OMT voortaan eerder naar de Kamer te sturen. Zijn voorganger Hugo de Jonge deed dat altijd pas ná een coronapersconferentie.

Veel Kamerleden maakten het bredere punt dat er anders moet worden omgegaan met de inperking van grondrechten, nu er geen sprake meer is van een acute crisis. Mirjam Bikker van de ChristenUnie vindt dat er qua proportionaliteit nu sprake is van een "grijs gebied", hoewel ze de huidige verlenging van de wet nog wel steunt.

Veel kritiek klonk ook op het feit dat mensen die twee vaccinaties hebben gehad, maar geen booster, binnenkort hun coronatoegangsbewijs kwijtraken. Volgens SP-Kamerlid Maarten Hijink is dit niet terecht, aangezien deze mensen nog steeds goed beschermd zijn tegen ernstige ziekte, en dat het het draagvlak voor het beleid ondermijnt.

Het gaat nu om zo’n half miljoen mensen, maar dat aantal kan nog veel verder oplopen, aangezien miljoenen gevaccineerden nog geen booster hebben gehaald, benadrukte Hijink.

Onder andere de VVD en D66 vinden het nog te vroeg om de Twm af te schaffen.

De Kamer stemt woensdag over de verlenging van de Twm, en de ingediende moties en amendementen, waaronder het voorstel van Westerveld.


Door: ANP