Uitslag eindtoetsen basisscholen na uitstel dinsdag bekend

21 May 2021, 14:33 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Basisschoolleerlingen kunnen vanaf aankomende dinsdag de uitslag van hun eindtoets krijgen, zegt een woordvoerster van het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Leerlingen zouden de resultaten eigenlijk al eerder krijgen, maar er was meer tijd nodig om de normering aan te passen. Leerlingen hebben namelijk een "kleine, maar aantoonbare leervertraging" opgelopen door corona, aldus het college.

Dat geldt voor "de gehele leerlingenpopulatie", laat het CvTE weten. "Door deze leervertraging als gevolg van corona kon het zijn dat leerlingen op het moment van toetsafname niet over bepaalde absolute kennis beschikten." Dat zegt volgens de woordvoerster echter niets over wat leerlingen kunnen en daarom is de landelijke normering aangepast. Die extra berekeningen kostten tijd.

In de uitslag staat of een leerling het beste op het vmbo, de havo of een andere schoolsoort past. Scholen hebben eerder zelf ook al zo'n advies gegeven. Als leerlingen op basis van de eindtoets bij een hoger niveau worden ingedeeld, kunnen ze daarover met de school in gesprek en wordt het schooladvies mogelijk aangepast. Als een leerling op basis van de eindtoets lager wordt ingedeeld, kan het schooladvies niet naar beneden worden bijgesteld.

De uitslagen van alle eindtoetsen worden dinsdag bekendgemaakt aan basisscholen, die de resultaten daarna zelf moeten doorgeven aan leerlingen en hun ouders. Het CvTE is verantwoordelijk voor de Centrale Eindtoets, maar er zijn daarnaast nog vier andere eindtoetsen beschikbaar. Scholen kunnen zelf kiezen van welke toets ze gebruikmaken.


Door: ANP