Van Rij: politiek had 20 jaar onvoldoende oog voor uitvoering

26 March 2023, 14:14 uur
Landelijk
mainImage
ANP
Staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën).

De politiek heeft twintig jaar lang te weinig gelet op de uitvoering van wetten en is daarop afgestraft met de recente verkiezingswinst van de BoerBurgerBeweging, zegt staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) bij het tv-programma Buitenhof. Daarmee wijst hij ook naar zijn eigen partij CDA die het grootste deel van die tijd in het kabinet zat. Als verantwoordelijke voor de Belastingdienst loopt de bewindsman tegen veel van die uitvoeringsproblemen op.

"Mensen voelen heel goed aan dat de politiek soms niet de dingen doet die moeten gebeuren en geen oog heeft voor de uitvoering", zegt Van Rij over de verkiezingen waarbij de coalitie en met name het CDA flink heeft ingeleverd.

De Belastingdienst kampt momenteel met grote problemen, waaronder de nasleep van de toeslagenaffaire en verouderde ICT. Het toenmalige kabinet-Rutte I heeft in 2010 volgens Van Rij verzaakt om in de ICT-systemen te investeren en daarom zijn er nu problemen. Desondanks staat de Belastingdienst "niet op omvallen", garandeert de bewindsman.

Capaciteit Belastingdienst

De bewindsman klaagt ook dat de politiek problemen vaak probeert op te lossen via het belastingstelsel. Dat kan de Belastingdienst helemaal niet aan, waarschuwt Van Rij. Hij verwacht discipline van politici om ingewikkelde problemen niet de hele tijd via de Belastingdienst op te lossen.

In de Eerste Kamer worden wetten getoetst op onder meer de uitvoerbaarheid. Van Rij verwijt zichzelf dat hij als senator om politieke redenen wel eens voor een belastingwijziging heeft gestemd waar hij eigenlijk "pertinent tegen" was. "Achteraf gezien hadden wij gewoon toen onze poot stijf moeten houden." Hij vindt dat de Eerste Kamer veel meer moet optreden als controleur van de Tweede Kamer en "nog een keer het huiswerk moet controleren".

 


Door: ANP