Veel ouders geloven niet in vier dagen gratis kindopvang

18 May 2021, 08:33 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Slechts een minieme meerderheid van de ouders in Nederland vindt dat de kinderopvang vier dagen per week gratis beschikbaar moet zijn. Veel ouders geven aan helemaal niet te geloven in 'gratis bier', meldt het AD.

In totaal vulden 46.653 ouders een 'kieswijzer' in van Ouders & Onderwijs en Stichting Voor Werkende Ouders. Het doel van deze peiling: aantonen wat ouders voor hun kinderen belangrijk vinden. Gratis kinderopvang staat niet erg hoog op het wensenlijstje van ouders. Slechts 52 procent vindt dat een goed plan en 43 procent zegt juist er helemaal niets in te zien. Veel ouders denken niet dat volledig door de staat gefinancierde crèches gewenst zijn.

"Wij waren ook verbaasd over deze uitkomst en hebben aan ouders gevraagd waarom ze hier tegen zijn", zegt Marjet Winsemius, directeur van de Stichting Voor Werkende Ouders. "Dan hoor je toch dat veel ouders het idee van vier dagen gratis opvang als een verplichting zien. Dat ze geen keus hebben als ze minder opvang wensen. Ook vragen ze zich af ten koste van wat zo'n regeling zou gaan."


Door: ANP