Verschillen per gemeente van prijs bouwvergunning 'extreem groot'

26 August 2022, 16:32 uur
Landelijk
mainImage

Mensen die een bouwvergunning nodig hebben, zijn soms duizenden euro's meer kwijt in de ene gemeente dan de andere. De verschillen in kosten zijn tussen gemeenten namelijk "extreem groot". Dat concludeert Vereniging Eigen Huis (VEH) vrijdag na onderzoek. Gemiddeld steeg de prijs voor zo'n vergunning met 2,7 procent, al zijn op gemeenteniveau grote uitschieters zichtbaar. Koploper is gemeente Wormerland, waar de kosten voor een vergunning (voor de bouw van een nieuwe woning) met ruim 113 procent stegen.

De vereniging onderzocht de bouwleges - dit zijn de kosten voor het in behandeling nemen van een vergunningaanvraag - in alle 344 Nederlandse gemeenten. Hoeveel een bouwvergunning kost, is afhankelijk van de bouwsom van een project: hoe meer geld de verbouwing kost, hoe meer geld je aan papierwerk kwijt bent. In dit onderzoek is VEH uitgegaan van een bouwsom van 10.000 euro, bijvoorbeeld voor het aanbouwen van een dakkapel, en een van 170.000 euro, voor de bouw van een woning. Iedere gemeente bepaalt jaarlijks zelf welk prijskaartje er aan zo'n vergunning hangt en mag de legekosten dus verhogen of verlagen.

Ook de hoogte van de leges verschilt sterk. Voor een bouwvergunning van 170.000 euro betalen inwoners van Wormerland en Terschelling ruim 12.000 euro, terwijl kopers in Weert, Den Haag en Waddinxveen daarvoor zo'n 2000 euro kwijt zijn. De duurste gemeenten om een vergunning voor een project met een bouwsom van 10.000 euro aan te vragen, zijn Veenendaal, Terschelling en Oegstgeest.

"De sterke legesverhogingen van sommige gemeenten zijn voor ons onacceptabel", aldus directeur Cindy Kremer van Vereniging Eigen Huis. "De legestarieven moeten overal op dezelfde manier worden berekend. De gemeenteraad moet de tarieven controleren en ingrijpen als dat nodig is".

Vereniging Eigen Huis roept minister De Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, CDA) op om dit jaar nog met gemeenten afspraken maken over de harmonisatie van bouwleges.


Door: ANP