'Verstandig om met kerst niet te versoepelen'

8 December 2020, 20:14 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Het is "absoluut verstandig" dat het kabinet de coronamaatregelen voor de komende kerstdagen niet versoepelt, zegt voorzitter van het Landelijk Overleg Infectieziektenbestrijding Anja Schreijer. Premier Mark Rutte kondigde dinsdagavond aan dat mensen met kerst niet meer dan het nu geldende maximum van drie extra gasten thuis mogen uitnodigen. Ook de horeca moet helemaal gesloten blijven.

"Er is simpelweg geen ruimte voor versoepelingen", zegt Schreijer, ook lid van het Outbreak Management Team (OMT) dat het kabinet adviseert over het coronabeleid. "Kerst en oud en nieuw geven een opeenstapeling van contactmomenten en daarmee kansen om het virus verder te bestrijden."

Als het aantal besmettingen blijft stijgen, zijn strengere maatregelen niet ondenkbaar, zei de premier dinsdagavond. Ook daar is Schreijer het mee eens. "We staan nu op een kruispunt. Ik hoop dat het de goede kant op gaat met het aantal besmettingen, maar het kan ook dat er juist strengere maatregelen nodig zijn. Mensen zijn de restricties beu, dat zag je ook aan de winkeldrukte rondom Black Friday. Maar we zijn er nog lang niet."


Door: ANP