mainImage

Verzekeraars: aantal aanrijdingen met dieren fors gestegen

20 mei 2021, 08:31 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws

Het aantal aanrijdingen met dieren is de laatste jaren fors gestegen, meldt het Verbond van Verzekeraars op basis van eigen cijfers. De verzekeraars wijten de toename aan de stijging van het aantal weggebruikers in Nederland. Ook smartphonegebruik in het verkeer, waardoor er minder op de weg gelet wordt, zou bijdragen aan de hoeveelheid ongelukken. Daarnaast vermoeden verzekeraars dat het door de coronapandemie drukker was in de natuur en dat wilde dieren daardoor vaker hun vaste gebied verlieten.

Het aantal aanrijdingen met een (wild) dier lag in 2020 op 8603, tegen 5750 in 2014. Ook is een gemiddelde claim na zo'n ongeluk een stuk hoger. In 2017 kostte een aanrijding verzekeraars nog 1632 euro en in 2020 was dat 1921 euro. Dat komt volgens het Verbond van Verzekeraars doordat onderdelen duurder zijn geworden en schadeherstel steeds complexer.

In 2020 vonden de meeste aanrijdingen met dieren net als altijd plaats in de maanden april en mei. De regionale verschillen zijn groot. De meeste botsingen met een hert, zwijn of ander (wild) dier kwamen voor in de provincie Gelderland. Flevoland noteerde de minste aanrijdingen. De verzekeraars vinden dat lokale overheden in provincies waar veel ongelukken gebeuren automobilisten moeten wijzen op hotspots.


Door: ANP