Vier verschillende technieken voor haartransplantatie

24 October 2023, 09:48 uur
Landelijk
mainImage
PR

Haartransplantatie is een plastische ingreep die steeds normaler begint te worden. Haarverlies kan voor veel mensen héél vervelend zijn. In die mate dat het een aanzienlijke impact heeft op hun zelfvertrouwen, en het feit dat er een oplossing voor bestaat is voor hen een zegen. Maar er is niet één manier van haartransplantatie, integendeel: er zijn verschillende haartransplantatietechnieken beschikbaar. We bespreken vier van de meest gebruikte en actuele technieken die niet alleen gebruikt worden bij haartransplantatie bij mannen, maar ook bij vrouwen.

FUE haartransplantatietechniek
Een van de meest gebruikte technieken voor haartransplantatie is FUE, oftewel Follicular Unit Extraction. Hierbij worden individuele haarzakjes (follikels genaamd) uit een donorgebied weggehaald om verplaatst te worden naar het gewenste ontvangstgebied. Het donorgebied bevindt zich meestal aan de achterkant van het hoofd. Dit gebied wordt voor deze behandeling eerst geschoren. Vervolgens gaat men met een kleine holle naald of een punch een voor een individuele haarzakjes verwijderen, waarna ze elders weer worden geïmplanteerd. Deze techniek zorgt voor het minimaliseren van littekens en een korte hersteltijd. Dit omdat er geen grote incisie nodig is. Binnen enkele dagen kun je daardoor als patiënt alweer je gewone dagelijkse activiteiten hervatten, wat wel zo prettig is. FUE is ook geschikt voor haartransplantatie bij vrouwen.

Saffier haartransplantatietechniek
De Saffier haartransplantatietechniek is een van de nieuwste technieken op het gebied van haartransplantatie en bouwt voort op de FUE-techniek. In dit geval wordt gebruik gemaakt van speciale saffierbladen voor de incisies in het ontvangstgebied. Deze zijn extreem fijn en scherp, wat nauwkeurige incisies mogelijk maakt met minimale schade aan het omliggende weefsel. Ook kunnen hierdoor haarzakjes dichter op elkaar geplaatst worden en kan men zo een hogere haardichtheid bereiken. Daardoor kan een natuurlijke en gedefinieerde haarlijn ontstaan. Verder is de techniek hetzelfde als bij de FUE haartransplantatietechniek, zoals we hierboven besproken hebben.

DHI Haartransplantatietechniek
Ook de Direct Hair Implantation (DHI) haartransplantatietechniek bouwt voor op de precisie van de FUE-techniek, maar combineert deze met een geautomatiseerd proces voor de implantatie van haren. Het belangrijkste kenmerk van deze methode is het gebruik van de Choi-pen, die het mogelijk maakt om haarzakjes zonder de noodzaak van incisies direct in het ontvangstgebied te implanteren. Dat zorgt voor een nog snellere hersteltijd en een nauwkeurige plaatsing van de haarzakjes. Een bijkomend voordeel van de DHI-techniek is dat je niet hoeft te scheren, waardoor je je haar op lengte kunt houden. Daardoor kun je de ingreep ook makkelijker privé houden als je niet wil dat anderen ervan weten.

V6 Hairboost Behandeling
De V6 Hairboost behandeling is wellicht de meest innovatieve methode voor haartransplantatie in dit rijtje. Hierbij komt geen traditionele haartransplantatiechirurgie kijken, maar wel stamceltechnologie om haargroei te stimuleren en het bestaande haar te versterken. Zowel mannen als vrouwen kunnen met deze methode hun haardichtheid vergroten zonder zogezegd onder het mes te moeten. Voor het uitvoeren van een V6 Hairboost behandeling neemt met eerst een kleine hoeveelheid bloed af van de patiënt. Uit dit bloed worden groeifactoren en stamcellen geïsoleerd. Deze worden geïnjecteerd in zowel het ontvangstgebied als het donorgebied om daar de haargroei te stimuleren. Het herstel is bij deze methode vrijwel onmiddellijk, waardoor patiënten hun normale activiteiten gewoon kunnen hervatten.

Dat er verschillende technieken bestaan voor haartransplantatie, wil niet zeggen dat je als patiënt helemaal zelf bepaalt welke methode bij jou wordt toegepast als je ervoor kiest om een haartransplantatie te laten uitvoeren. In overleg met een specialist bekijk je welke behandeling het meest passend is voor je haartype. Natuurlijk kun je daarbij wel je wensen op tafel leggen en samen overleggen om tot een goede keuze te komen, maar je mag er vanuit gaan dat de specialist je niet voor niets een bepaalde behandeling voorstelt.


Door: ANP