Eigenaren van zo'n vijfhonderd woningen openen zaterdag de deuren voor publiek dat interesse heeft in de verduurzaming van huizen. Bezoekers hebben op de Nationale Duurzame Huizenroute onder andere de keuze uit een bezoek aan een 'tiny house' zonder aansluiting op het stroomnet of een huis met een eigen windmolentje. Maar ook woningen uit de jaren zeventig die via isolatie of zonnepanelen duurzamer zijn geworden doen mee, benadrukt een woordvoerster van het initiatief.
Hoe groot de animo exact is, blijft nog gissen. De website van de Nationale Duurzame Huizen Route wordt al wel vaker bezocht dan voorafgaand aan de editie vorig jaar. Mogelijk spelen de hoge gas- en elektriciteitsprijzen een rol, want die maken het financieel aantrekkelijker om iets te doen aan hoog energieverbruik. Daarnaast maakte corona huizenbezitters en bezoekers vorig jaar mogelijk wat voorzichtiger.
De Duurzame Huizen Route is ruim tien jaar geleden opgericht als bedrijf dat mensen helpt bij keuzes over de verduurzaming van een huis. Online kunnen mensen het hele jaar door voorbeelden bekijken van ingrepen die een huis energiezuiniger maken en twee weekenden per jaar zijn echte bezoeken mogelijk.
"Allerlei woningen doen mee. Bijvoorbeeld huizen uit de jaren zeventig, die voor veel mensen herkenbaar zijn. Maar ook mensen met monumentale panden, die vaak meer rekening moeten houden met oude stijlelementen en allerlei regels", legt de woordvoerster uit. "Maar er zitten ook echte pioniers bij de deelnemers, die bijvoorbeeld een eigen windmolentje hebben of experimenteren met een warmteopslag."
Door: ANP