Fraai is het niet, maar de noodzaak staat als een paal boven water. Dat stelt VluchtelingenWerk Nederland in een reactie op het bericht dat het kabinet dwang wil gaan toepassen als gemeenten blijven weigeren de bestemming aan te passen van Rijksvastgoed dat als asielzoekerscentrum kan fungeren. Het kabinet gaat dat dan zelf doen.
VluchtelingenWerk laat weten blij te zijn dat het kabinet dit middel gaat inzetten om op korte termijn meer "fatsoenlijke opvangplekken" te kunnen regelen. "Gemeenten hebben al ruim een jaar de kans gehad opvanglocaties aan te dragen die zij hier wel voor geschikt achten. Maar veel gemeenten hebben, uitzonderingen daargelaten, hun verantwoordelijkheid niet genoeg genomen. Hierdoor is de bevreemdende situatie ontstaan dat sommige asielzoekers zelfs buiten slapen, terwijl er genoeg leegstaand vastgoed is waarin ze opgevangen kunnen worden."
Volgens de organisatie kan het Rijk zich nu niet langer "verschuilen" achter weerstand bij gemeenten. "Minister de Jonge becijferde in maart nog dat er potentieel 15.000 vluchtelingen opgevangen kunnen worden in leegstaande panden van het Rijk. Wij vinden dat het kabinet zo snel mogelijk aan de slag moet met al deze leegstaande panden die hier op deze wijze voor gebruikt kunnen worden."
De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad hebben al heel lang aangedrongen op dwang vanuit het Rijk. De voorzitters van de veiligheidsregio's wilden dat niet zelf doen, omdat ze het niet zien zitten om collega-burgemeesters te dwingen tot plaatsmaken. Maar volgens hen is het Nederlandse opvangbeleid tot nu toe te veel gebaseerd op vrijwilligheid, ontbrak de stok achter de deur en zijn er echt gemeenten die weigeren te "leveren".
Nederland is zowel humanitair als wettelijk verplicht om vluchtelingen humaan op te vangen, aldus VluchtelingenWerk. "De manier waarop vele duizenden vluchtelingen nu in tenten, sporthallen en evenementenhallen worden opgevangen zakt door de humanitaire ondergrens en is schadelijk voor hun fysieke en mentale gezondheid." De leegstaande panden zouden volgens de organisatie dan ook in plaats van de slechtste (crisis)noodopvanglocaties gebruikt moeten worden.
Begin augustus meldde VluchtelingenWerk overigens binnen drie weken een kort geding aan te spannen tegen het Rijk en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om een oplossing voor de opvangcrisis afdwingen. Dat kort geding is volgens een woordvoerder nu niet van de baan. "Dit laat alleen maar zien dat de staatssecretaris wel degelijk middelen heeft om een doorbraak te forceren."