Volgende geboortejaar aan de beurt voor coronaprik: 1988

9 June 2021, 12:36 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Mensen die in 1988 zijn geboren, kunnen nu een afspraak maken voor vaccinatie tegen het coronavirus. Deze mensen zijn 32 of 33 jaar oud. Bij de prik krijgen ze het vaccin van Pfizer/BioNTech of dat van Moderna. De nieuwe groep is geboren in het jaar dat Nederland Europees kampioen voetbal werd. "Geen toeval natuurlijk in deze EK-week", aldus coronaminister Hugo de Jonge met een knipoog. Het kan zijn dat sommige mensen uit 1988 al zijn gevaccineerd omdat ze in de zorg werken of omdat ze een medisch risico lopen en dus voorrang hebben gekregen. Zij kunnen de nieuwe uitnodiging weggooien.

140 vaccinatielocaties

Twee weken geleden konden mensen uit 1969 tot en met 1978 een afspraak maken. Vorige week werden mensen uit 1979 tot en met 1984 al uitgenodigd. Eerder deze week volgden de mensen uit 1985, 1986 en 1987. De GGD heeft 140 vaccinatielocaties geopend waar mensen terechtkunnen voor een vaccinatie. Het kabinet hoopt dat voor half juli elke volwassene die dat wil een eerste prik heeft gehad. De laatste lichting die daarbij aan de beurt komt, is geboren in 2003. Tot nu toe zijn bijna 11 miljoen eerste en tweede prikken gezet.

De overheid wilde voor begin juli al klaar zijn met de eerste prikronde, maar dit loopt wat vertraging op. Volgens De Jonge komt dat doordat vaccinfabrikant Janssen voorlopig veel minder doses kan leveren dan verwacht. Vervolgens besloot het kabinet om voorlopig helemaal geen nieuwe Janssen-prikken in te plannen. Dat zou hooguit nog tot een week vertraging kunnen leiden.


Door: ANP